Az 5 legfontosabb tavaszi szuperétel diétához

retek
Vágólapra másolva!
Itt a tavasz, vele együtt pedig érkeznek a friss zöldségek és gyümölcsök, amelyek nemcsak ízletesek, hanem táplálóak is. A tavaszi szuperételek, mint a borsó, a spenót, a retek, a cékla és a karfiol, segíthetnek abban, hogy újra formába lendüljünk. Tehát, amikor legközelebb a piacra megyünk, már tudjuk, mit vegyünk.
Vágólapra másolva!

Cékla

A cékla tápanyagtartalma igen magas, kálium, vas, folsav van benne. Rosttartalmának köszönhetően hatással van az anyagcserére és a koleszterinszintre.

Magas a víz- és alacsony a kalóriatartalma, ezért olyan jó alapanyag egy diétában.

Fogyaszthatjuk nyersen salátákban, megfőzhetjük, készíthetünk belőle zöldséglevet, de fogyaszthatjuk snackként is. Vagy egyszerűen szórjunk rá egy kis borsot, locsoljuk meg olívaolajjal és süssük meg sütőben.

Forrás: Shutterstock

Retek

A retek szintén a magas víztartalmáról és alacsony kalóriatartalmáról ismert. Segíti a fogyást, a koleszterinszint csökkenését és könnyű beépíteni az étrendbe. Ehetjük szendvicsbe, salátába, házi készítésű humusszal, de akár meg is süthetjük őket.

Spenót

A spenót kétségtelenül az egyik legegészségesebb alapanyagunk. Vasban, rostban, A-, C- és K-vitaminban gazdag, ráadásul fehérjét és vasat is tartalmaz.

Csökkentheti a vércukorszintet,

a vérnyomást és energiával lát el. Ehetjük salátákban, szendvicsekben, de készíthetünk belőle zöldturmixot is.

Borsó

Fehérje- és rosttartalma miatt kiváló alapanyaga a diétáknak. Rendkívül alacsony a zsírtartalma, ami szintén támogatja a fogyást. Ehetjük salátába, megfőzhetjük, megsüthetjük egy kis olvaolajjal, sóval és borssal.

Karfiol

Alacsony a szénhidrát- és magas a rosttartalma, emellett B-, C- és K-vitamin is van benne. Ásványi anyagok közül különösen mangánban,

folátban és káliumban gazdag.

Fogyaszthatjuk salátákban, levesként, karfiolrizs formájában, pörköltként, panírozhatjuk, megsüthetjük és lehet a curry alapanyaga is.

Forrás