Noha a húsvét még odébb van, nem árt időben elkezdeni a menü tervezését. Nálunk ilyenkor a családi reggelek elmaradhatatlan része a zsúrkenyérből készült szendvics, amiről sem a tojás, sem a pirosarany nem hiányozhat. Ezúttal azonban bolti zsúrkenyér helyett inkább elkészítem magam a jól bevált receptem alapján. Kívül ropogós, belül puha, és könnyen megvagyunk vele.

Zsúrkenyér

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 30 g friss élesztő
  • 300 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor

Elkészítés:

Keverjük el a cukrot a langyos vízben, morzsoljuk el benne az élesztőt.
Egy tálba szitáljuk le a lisztet, adjuk hozzá a sót, majd az élesztős vizet és az olajat.
Dagasszuk össze.
Ha a tészta összeállt, tegyük lisztezett felületre, takarjuk le, és hagyjuk kelni egy órát.
Gyúrjuk át megint, majd készítsünk belőle hosszúkás kenyeret.
Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és vágjuk be a tetejét késsel.
Spricceljük le vízzel a kenyeret, aztán süssük 200 fokon, amíg aranybarna lesz.