A húsvéti asztalról nem hiányozhat a kalács. Ebben talán egyetérthetünk. Noha húsvétig azért van idő, érdemes már most begyűjteni és elkészíteni a legfinomabb recepteket. Próbáljuk ki ezt a foszlós kalácsot már ma, hogy bőven legyen időnk újratervezni még az ünnepig.

A kép csak illusztráció!Forrás: Antal Viktória

Foszlós kalács

Hozzávalók:

  • 3 bögre liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 50 g margarin
  • 250 ml meleg tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet élesztő
  • 2 teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis egy rúd kikapart magja és belseje
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Keverjük el a cukrot a tejben, tegyük bele az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet jól dolgozzuk össze a sóval, az élesztős tejjel, a margarinnal és 1 teáskanál vaníliával.
Rugalmas, jól dagasztható tésztát kell kapnunk.
Tegyük egy lisztezett edénybe, takarjuk le és hagyjuk kelni egy órát.
Lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk háromfelé.
Sodorjuk hengerré, aztán nyomjuk össze őket a végein és fonjuk össze.
Pihentessük még legalább 20 percet.
A tojássárgáját keverjük össze a maradék vaníliával, és kenjük meg vele a kalácsot.
Süssük 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 percig.
Csak akkor vágjuk fel, miután kihűlt.