A medvehagyma a nedves, árnyékos erdőkben őshonos Európában és Észak-Ázsiában. A szóbeszéd szerint azért nevezték el medvehagymának, mert finom csemegéül szolgál a tavasz derekén ébredező medvéknek. Csodaszép virágában gyönyörködni is érdemes, arról nem beszélve, mi mindent varázsolhatunk elő belőle a konyhában. A leveleit és a virágait is lehet nyersen fogyasztani, a levelek aromája csökkenni kezd, amikor virágba borul a növény. És hogy milyen tulajdonságai vannak? Ezeket szedtük most egy csokorba.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Thinkstock

Hogyan használjuk a konyhában?

Elsősorban saláták alapanyagaként szokták felhasználni, de kiváló hozzávalója a leveseknek és bazsalikom helyett a pesztónak is. Oroszországban sóval tartósítják, így fogyasztják salátaként.

A kis gumókat kapribogyó helyett is használják, illetve ledarálva bármilyen étel ízesítője lehet.

Levelei kiválóan alkalmasak az olasz konyha finomságaihoz, a pesztó mellett például a rizottóhoz, a polentához és a fritattához. Apróra vágva fogyaszthatjuk Jersey burgonyával és pirított szalonnával.

A metélőhagymához hasonlóan az ázsiai konyhában is jól működik.

Pirítsuk meg mogyoróolajon egy kis gyömbérrel és szójaszósszal, fogyasszuk köretként vagy tészták feltéteként. De akár szendvicsek készítése során is felhasználhatjuk. Nagyon finom például a sajtos grillszendvics egy kis medvehagymával.

Forrás