A húsvéti sonkához idő és türelem kell, ugyanakkor megéri a belefektetett energia. Olyan húsvéti sonka kerülhet az asztalra, amely után az egész család megnyalja mind a tíz ujját. Fogyasszuk villásreggelihez vagy vacsorára, garantált a siker. Reszeljünk mellé tormát vagy készítsünk csatnit, ha tovább akarjuk fokozni az élvezeteket.

Mázas sonka húsvétra
Hozzávalók:
- 5-8 kg főtt sonka
- egész szegfűszeg
- 3 bögre barna cukor
- ½ bögre mustár
- ½ bögre méz
- 3 evőkanál almaecet
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Vágjuk be a sonka felületét gyémántmintában, majd tegyünk szegfűszeget minden „gyémánt" közepébe.
Tegyük egy tepsire, fedjük be alufóliával és süssük 2 vagy 2 és fél órán át.
Közben keverjük össze a cukrot, a mustárt, az ecetet és a mézet egy tálban.
Melegítsük fel, úgy könnyebb lesz összedolgozni.
Amint letelt az idő, vegyük le a sonkáról a fóliát, majd kenjük be a mázzal.
Süssük 20 percet.
Vegyük ki, ismét kenjük be a mázzal, és tegyük vissza 20 percre.
Vegyük ki újra, kenjük rá az összes mázat, és pirítsuk még 15-20 percig.
Végül hagyjuk pihenni 15-20 percet, mielőtt felvágnánk.