Az idei évben 18. alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét, amely a Balatoni Borrégió egészét lefedi. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó verseny kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok számára a nemzetközi porondon való megmutatkozáshoz – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Veszprémben az Agrárminisztérium közelménye szerint.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Erdős Norbert kiemelte, hogy a versenyt – melynek fővédnöke Nagy István agrárminiszter – az Agrárminisztérium minden rendelkezésre álló eszközével támogatja.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Balatoni Borrégió az egyik legösszetettebb a magyar borrégiókat tekintve, hat borvidék alkotja, melyen mintegy 639 aktív bortermelő végzi áldozatos munkáját. A sokszínűség, ami a magyar bor, így a balatoni borok egyik erőssége is, nem változott a járvány idején sem. A „gyorsérlelt" borok egysíkú, uniformizált ízei helyett a magyar borok különösen változatos ízvilágával találkozhatunk, ha balatoni borokat kóstolunk.

Öt kategóriában lehet nevezni a megmérettetésreForrás: Agrárminisztérium

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése jó lehetőség arra, hogy megmutassuk erényeinket Európa számára. Nemcsak a borok számítanak ezúttal értéknek, hanem a borászok közti összefogás is. A cél az, hogy a 2023-ig kialakított együttműködések később egy gazdasági modell alapjául szolgáljanak, melynek egyik eleme ez a borverseny is – fogalmazott.

Öt kategóriában lehet nevezni a balatoni régió borászainak versenyére; a bírálat június 11-én lesz Balatonfüreden, a díjátadót július elején tartják. A korábbi években mintegy 150 mintát neveztek a megmérettetésre, idén ennél többre számítanak a szervezők – tette hozzá Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára.