Öt fogyasztott növény, amikről biztosan nem gondolta, hogy egy kontinensről származnak

Okra - van, ahol évezredek óta ismerik
Vágólapra másolva!
Van (legalább) öt finomság, melyek többé-kevésbé szerte a világon ismertek, de sokan nem tudják, hogy ugyanarról a kontinensről terjedtek el: Afrikából. Mutatjuk ezeket!
Vágólapra másolva!

Judith Carney, egy amerikai földrajzprofesszor, aki nem mellesleg Afrika gasztronómiai örökségének és elterjedésének elismert kutatója, könyvében a következőket írja:

Kóladió: a professzor kutatásai szerint a modern időkben népszerű italok közül több is olyan növényen alapszik, melyet eredetileg Afrikában háziasítottak. Az egyik ilyen a kóladió, amelynek magasabb a koffeintartalma, mint a kávéé. a kulcsfontosságú összetevője volt.

Okra - van, ahol évezredek óta ismerik Forrás: Origo

Okra: ez a karcsú, lándzsa alakú növény a mályvafélék családjának tagja, egyike a szubtrópusok legszebb konyhakerti növényeinek. Magyarországon alig ismert, Afrikában viszont már évezredek óta termesztik, részben lédússága miatt, vadon a Felső-Nílus folyása mentén lelhető fel. Amerikába afrikai rabszolgák közvetítésével került.

Görögdinnye: a ma ismert görögdinnye elődje Afrikában bukkant fel, nagyjából 5000 évvel ezelőtt, bár azt pontosan nem sikerült meghatározni, melyik régiójában a földrésznek. A ma közkedvelt gyümölcs eredetileg keserű ízű volt, magvai viszont ehetők voltak, héját pedig sokféle dolog tárolására lehetett használni. Az ókori Egyiptomban már termesztették, sőt, a fáraók sírjába is került, hogy némileg "hidratálja" az elhunytat a túlvilágra való utazás alatt.

Savanyított görögdinnye Forrás: Shutterstock

Fekete szemű borsó / tehénborsó: fehérjében és ásványi anyagokban gazdag növény, gyorsan növekszik, és képes kiszorírani a gyomokat a termőterületől, ezáltal növeli más növények hozamát. A hüvelyeseket rabszolgahajókon fogyasztották, és később az Egyesült Államokban szarvasmarhák táplálására is használták, innen ered alternatív elnevezése.

Kávé: sokan társítják a kávét Dél-Amerikával, de "Etiópia a világ legjobb kávéjának otthona" - írja Carney. A legenda szerint egy kecskepásztor felfedezte, hogy nyája különösen dühöngővé vált, miután bogyókat evett egy kisebb fáról, a kávécserjéről. A kávé később a mai Jemen térségébe került, és innen jutott el számos más vidékre is.