A gomba igazi csendes sztár

Spagetti,gomba,csiperke
Spagetti krémes gombás szósszal, az egyik legkedveltebb párosítás
Vágólapra másolva!
A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is - számol be arról a Magyar Mezőgazdaság.
Vágólapra másolva!

A gomba termesztésében nincsenek leállási időszakok, a friss áru egész évben elérhető, és a kereslete is folyamatos. A hazai piacon még kevésbé ismert gombák, mint a shiitake vagy a sárga laskagomba esetében még bőven növelhető a piac, és a kényelmi termékek, mint a szeletelt csiperkegomba is egyre keresettebbek.

Az egyes táplálkozási irányzatok (vegetáriánus, vegán) és a divatdiéták fellendülése pedig kifejezetten kedvez a gombaértékesítésnek.

A Bio-Fungi Kft. eladásai alapján a gomba 85 százalékát egyéni fogyasztók vásárolják, a maradék 15 százalékát veszi fel a HoReCa szektor. A jelenlegi elhúzódó járványhelyzet nem csökkenti, inkább átrendezi a gombafogyasztást. Az éttermek, szállodák bezárása elsősorban a feldolgozott gomba forgalmát vetette vissza, ám ezt ellensúlyozza a friss gomba iránt megélénkült bolti kereslet. A cég derűlátó, hiszen a vásárlók egyre egészségtudatosabbak, és a termékek drágulása ellenére növekszik a fogyasztás, mondta Vattamány Ágnes.

Egy másik gombatermesztő cég, a Pilze-Nagy Kft. harminc éve termeszt laskagombát. Méltán büszkék termékeikre, hiszen amellett, hogy hazai kutatók munkája alapozta meg az intenzív termesztéstechnológia kidolgozását, a laskagomba fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Talán kevésbé ismert, hogy miért tartják a gombákat húspótlónak.

A laskagomba gazdag fehérjékben, amelyek szárazanyag-tartalmának mintegy a negyedét (15,4-30 százalék) teszik ki, ráadásul nagy részük könnyen emészthető.

A gombafehérjék biológiai értéke megközelíti az állati fehérjékét.

A gomba kalapja fehérjében, és emészthető fehérjében is gazdagabb, mint a tönk. A friss laskagomba energiában szegény, mert nagyon magas a víztartalma, és a szárazanyag-tartalomnak csak elenyésző részét adják a zsírok és a cukrok. Emellett – ahogyan a gombákban általában – koleszterin sincs benne. A laskagomba tehát az egészséges életmód igényeinek megfelelő korszerű táplálék, mondta Somosné Nagy Adrienn ügyvezető.

Spagetti krémes gombás szósszal, az egyik legkedveltebb párosítás Forrás: Shutterstock.com

A gombák sejtfala kitint is tartalmaz. Ezt az emberi szervezet nehezen emészti, így fogyasztása sokáig a jóllakottság érzését kelti, az arra érzékenyeknél azonban emésztési kényelmetlenséget okozhat. A kitin ugyanakkor élelmi rostnak tekinthető, annak előnyös tulajdonságaival. A laskagomba összes élelmirost-tartalma nagyon magas (a szárazanyag-tartalom 33,4 százaléka), azonban feleannyi benne a kitin, mint a csiperkében.

Nátriumból is jóval kevesebbet tartalmaz a laskagomba, ezért ajánlott a fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegeknek.

A vitaminok közül elsősorban a B-vitamin-csoport egyes tagjaiból (tiamin, riboflavin, niacin, folsav) tartalmaz említésre méltó mennyiséget, mondta a szakember.

A gombák mint lebontó szervezetek így részt vesznek a melléktermékek, hulladékok hasznosításában, értéknövelésében.

Végeredményben a gombatermesztés hozzájárul a fenntartható és körforgásos élelmiszertermeléshez - derül ki a portál riportjából.

Kiváló gombás receptekért pedig kattintson ide!