Ismeri a szamócamálnát?

szamócamálna
Vágólapra másolva!
Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Vágólapra másolva!

A szamócamálna vagy hólyagbogyó néven emlegetett különlegességről, a Rubus illecebrosus nevű málnafaj gyümölcséről ellentmondásos leírásokat lehet olvasni, de a növény igényeiről megegyeznek a leírások.

Szamócamálna - vigyázat, tüskés! Forrás: Gyümölcspédia

Kelet-Ázsia és Japán az őshazája, fagytűrő, lombhullató félcserje. Télen elviseli akár a mínusz 30 °C-ot is, mert a hajtásai ugyan elfagynak, de a következő évben újra kihajt.

Teljesen kifejlődve 60-100 cm magas, elterülő növekedésű, tüskés bokrot alkot, és talajtakarónak is ajánlják, mert ahol jól érzi magát, szépen terjeszkedik a kertben.

Igen tüskés növény, de - írja a Szépzöld - egyes nemesítése csemegegyümölcsként is termeszthető, még ha az íze kínált élmény el is marad vad társáétól. Fogyasztását a szakértők frissen vagy dzsemnek elkészítve ajánlják.