Az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül, a Zemplén Értékeiért Nonprofit Kft. koordinációjával, a Kaposkelecsényi (Kapušianske Kľačany) önkormányzat együttműködésével kerül sor az Ung-vidéki Kaposkelecsény és a tokaj-hegyaljai Tállya helyi gasztro termékei kölcsönös kiállításai című, 49 992,16 euró vissza nem térítendő támogatási összegű projektre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A Zemplén Értékeiért Nonprofit Kft. célkitűzései között szerepel a Zemplénben található kulturális értékek megvédése, a hagyományápolás és a helyi ételek, alapanyagok, borok felhasználása, kiválóságának bemutatása. Emellett elköteleződött a tokaj-hegyaljai kincsek - a tokaji szőlő, aszú, a tokaji borok – megőrzése mellett, írják közleményükben.

Kaposkelecsény (Kapušianske Kľačany) 1943-ban Magyarmocsár, Magyarkelecsény és Ungnyarád egyesítésével létrejött község a Nagymihályi járásban, az Alföldön, a Latorca folyó jobb parti síkságán, Nagykapostól Dél-Keletre. A szűkebb kistérség, az Ung-vidék, számos gasztrokulturális, helyi termékkel rendelkezik, melyek érdemesek a bemutatásra.

Tokaj - Rátka - szőlősorFotó: Talán Csaba

A megvalósítandó projekt visszanyúl az előző korok világába és bemutatja az ezekhez kapcsolódó termékeket és alapanyagokat, így segíti elő a gasztrokulturális hagyományok minél tisztább megjelenítését. Legfőbb célkitűzésünk a helyiek által termelt, kulturális hagyományok alapján készült termékek bemutatása a célterületen, segítve a turisztikai attrakciók létrehozását. További célként említenénk meg a helyi hagyományok kibontakoztatását, értékeinek feltárását és versenyképességük növelését - írják.

Az UNESCO világörökségi címmel rendelkező tokaj-hegyaljai borvidék jellegzetes termékei közé sorolhatjuk a különleges borokat és a szőlőművelési hagyományok alapján készülő produktumokat. Ehhez kapcsolódóan rendezvények szervezését is tervezzük, többek között lesz kiállítás az őszi szüret alkalmával, valamint a friss bor elkészültéhez kapcsolódóan is.

A kezdeményezésekről hamarosan sajtótájékoztatón ismertetik a részleteket.