Tegyen az egészségéért, fogyasszon pulykát az életmódváltásért!

hálaadás napi pulyka, thanksgiving day turkey
Homemade Roasted Thanksgiving Day Turkey with all the Sides - Kép
Vágólapra másolva!
A pulykahúsról egyre többen tudják, milyen előnyökkel jár, ha gyakran kerül az asztalra, hiszen alacsony koleszterintartalmának köszönhetően bátran fogyaszthatják az érszűkületben és elhízásban szenvedők is, ráadásul felhasználási módozatainak csak a fantázia szabhat határt. Cikkünkben bemutatjuk a pulykahús fogyasztásának előnyeit és egy népszerű fogás receptjét is.
Vágólapra másolva!

Közismert, hogy a pulykahús tápláló; világszerte népszerű fehérjeforrásként fogyasztják, hiszen természetes körülményeik között a szárnyasok makkot, fenyőmagot, gumót, vadon termő bogyókat, lucernát, lóherét, bogarakat és szöcskéket fogyasztanak: egy ilyen változatos kiterjedt étrend pedig nagymértékben meghatározza húsuk magas tápértékét, mely ráadásul gazdag fehérjeforrásokkal rendelkezik.

Bár a pulyka húsa tápláló, mégsem terheli a szív- és érrendszert, s telített zsírsavakban is bővelkedik.

A mellehúsa a legsoványabb húsok közé sorolható, amely zöldséggel, vagy gyümölccsel kombinálva az egészséges, gazdag étrend része lehet. Egy 113 g-os pulykamell mindössze 1 g zsírt tartalmaz, így minden bizonnyal ez a leggyengébb húsfajta, amelyet valaki felvehet az étrendjébe.

A pulyka húsa tápláló, mégis fitt: nem terheli a szív- és érrendszert, s telített zsírsavakban is gazdag. Forrás: Shutterstock

A pulykahús a B-vitaminok teljes palettáját tartalmazza, ebből különösen a B3-vitamin (niacin) és a B6-vitaminszinte (piridoxin) kiemelendő: ezek a vitaminok létfontosságú szerepet töltenek be egészségünkben és az energia-anyagcserétől az idegműködésen át a hormontermelésig számtalan alapvető folyamatban vesznek részt.

A pulykahús rendkívül gazdag ásványi anyagokban, szelénben, cinkben és foszforban is, valamint kis mennyiségben szintén tartalmaz magnéziumot és káliumot. A szelén többek között fontos szerepet játszik a normális hormonszint fenntartásában és a pajzsmirigy betegségek elleni védelmében.

A pulykahúsról egyre többen tudják, milyen előnyökkel jár. Forrás: Thinkstock

A pulykafogyasztás az anyagcsere-folyamatok gyorsulása mellett a B3 és B6 vitaminoknak köszönhetően enyhítheti a krónikus székrekedést és javíthatja a bél perisztaltikáját is.

A szárnyas húsában található magas fehérjeszám előnyös lehet továbbá a vércukorszint és az inzulin metabolizmusának szabályozásában, ezzel egyidejűleg növeli a jóllakottság érzetét, ráadásul a fehérje felszívódása biztosítja a sovány izomtömeg fenntartását, és étkezés után stabilan tudja tartani az inzulinszintet.

Pulykapörkölt

Hozzávalók:

  • 500 g pulykamell
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 kv. kanál só
  • 1 kv. kanál
  • 1 csipet őrölt feketebors
  • 1 csipet őrölt kömény
  • ízlés szerint görögjoghurt a habaráshoz
  • ízlés szerint étolaj
  • 200g bulgur

Elkészítés:

Vágja vékony csíkokra a pulykamellet, majd kockázza fel a vöröshagymát! Egy lábasban kevés olajon futassa meg a hagymát a pulykamell csíkokkal, és amikor a hagyma már üveges, a pulyka pedig fehér, tegye rá a felkockázott paradicsomot és a felszeletelt paprikát! Hintse meg sóval, borssal, egy csipet őrölt köménnyel, valamint egy evőkanál pirospaprikával! Lefedve párolja addig, amíg a hús megpuhul! Amíg erre vár, készítse el a bulgurt: 1 rész bulgurhoz 2 rész víz és egy csipet só szükséges. Ha felforrt a víz, 12-15 percre hagyja lefedve! Mikor a pulykacsíkok kellően puhák, habarja be görög joghurttal, főzze össze, majd tálalásra kész az egészséges, laktató ebéd vagy vacsora.

Jó étvágyat kívánunk!

A PulykaTrendet a Gallicoop támogatta.