Közismert, hogy a pulykahús tápláló; világszerte népszerű fehérjeforrásként fogyasztják, hiszen természetes körülményeik között a szárnyasok makkot, fenyőmagot, gumót, vadon termő bogyókat, lucernát, lóherét, bogarakat és szöcskéket fogyasztanak: egy ilyen változatos kiterjedt étrend pedig nagymértékben meghatározza húsuk magas tápértékét, mely ráadásul gazdag fehérjeforrásokkal rendelkezik.
Bár a pulyka húsa tápláló, mégsem terheli a szív- és érrendszert, s telített zsírsavakban is bővelkedik.
A mellehúsa a legsoványabb húsok közé sorolható, amely zöldséggel, vagy gyümölccsel kombinálva az egészséges, gazdag étrend része lehet. Egy 113 g-os pulykamell mindössze 1 g zsírt tartalmaz, így minden bizonnyal ez a leggyengébb húsfajta, amelyet valaki felvehet az étrendjébe.
A pulykahús a B-vitaminok teljes palettáját tartalmazza, ebből különösen a B3-vitamin (niacin) és a B6-vitaminszinte (piridoxin) kiemelendő: ezek a vitaminok létfontosságú szerepet töltenek be egészségünkben és az energia-anyagcserétől az idegműködésen át a hormontermelésig számtalan alapvető folyamatban vesznek részt.
A pulykahús rendkívül gazdag ásványi anyagokban, szelénben, cinkben és foszforban is, valamint kis mennyiségben szintén tartalmaz magnéziumot és káliumot. A szelén többek között fontos szerepet játszik a normális hormonszint fenntartásában és a pajzsmirigy betegségek elleni védelmében.
A pulykafogyasztás az anyagcsere-folyamatok gyorsulása mellett a B3 és B6 vitaminoknak köszönhetően enyhítheti a krónikus székrekedést és javíthatja a bél perisztaltikáját is.
A szárnyas húsában található magas fehérjeszám előnyös lehet továbbá a vércukorszint és az inzulin metabolizmusának szabályozásában, ezzel egyidejűleg növeli a jóllakottság érzetét, ráadásul a fehérje felszívódása biztosítja a sovány izomtömeg fenntartását, és étkezés után stabilan tudja tartani az inzulinszintet.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágja vékony csíkokra a pulykamellet, majd kockázza fel a vöröshagymát! Egy lábasban kevés olajon futassa meg a hagymát a pulykamell csíkokkal, és amikor a hagyma már üveges, a pulyka pedig fehér, tegye rá a felkockázott paradicsomot és a felszeletelt paprikát! Hintse meg sóval, borssal, egy csipet őrölt köménnyel, valamint egy evőkanál pirospaprikával! Lefedve párolja addig, amíg a hús megpuhul! Amíg erre vár, készítse el a bulgurt: 1 rész bulgurhoz 2 rész víz és egy csipet só szükséges. Ha felforrt a víz, 12-15 percre hagyja lefedve! Mikor a pulykacsíkok kellően puhák, habarja be görög joghurttal, főzze össze, majd tálalásra kész az egészséges, laktató ebéd vagy vacsora.
Jó étvágyat kívánunk!
A PulykaTrendet a Gallicoop támogatta.