Hogyan főzne Gordon Ramsay a menzán?

közétkeztetés, menza
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebédlőjében 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Paradicsomleves betűtésztával, azt mondják, ez az egyik legismertebb menzás ételünk. Egyébként Önök szerint menza vagy közétkeztetés? Van-e a kettő közt különbség? Melyik az az étel, amit egy háromezer főre főző konyhán biztosan nem készítenek el? Ezt is eláruljuk a Gasztrodinamika mai adásában.
Vágólapra másolva!

Itt nem könnyű főzni, gondoljanak csak bele, hogy mindenből ezerszer annyi kell, mint egy családi asztalnál. Nem 1 kg krumplit kell megtisztítani, hanem ezer kilogrammot. Hogyan készítene pörköltalapot egy háromezer fős konyhán? Milyen edényben? Hogyan sütnek, rántanak húst ennyi fogyasztóra? És ez lehet jó is? Lehet bizony, mert a cél a szolgáltató típusú közétkeztetés elérése, ahol vendégnek tekintik a fogyasztót, és nem kizárólag egy etetendő lénynek. Azt is megbeszéljük, hogy miért nem tud érvényesülni egy éttermi szakács a közétkeztetésben. Vajon Gordon Ramsay tudna főzni egy ilyen konyhán?

A műsor második részében arról beszélünk, hogyan lehet ösztönözni a menzán dolgozó szakembereket. Az egyik ilyen lehetőség a közétkeztetési szakácsverseny. Látták már azokat az ételcsodákat, amiket ott készítenek? És ezt át tudják vinni a hétköznapokba is, hiszen ez a célja a versenynek, és a versenyt rendező egyesületnek is. A közétkeztetés szinte mindenkit érint, mégsem gondolunk bele sosem, hogy ez mennyire fontos szolgáltatás; normális áron, kifogástalan ételt adni, ami lehetőleg egészséges is. HALLGASSA MEG A VALÓBAN IZGALMAS BESZÉLGETÉST!