Egy tokaji aszú képviseli Magyarországot a legjobb borok között.

Fűszeres és földes jegyek ginzengből, szárított ananászból, kandírozott citrusfélékből, fügéből és karamellás almából. Kiegyensúlyozott édesség, komplex, gondolkodásra késztető bor, aszalt gyümölcsös, fűszeres lecsengéssel. Most is finom, de 5-6 év múlva még többet fog adni - röviden így jellemzi a világhírű borszakértő, borkritikus, James Suckling a Royal Tokaji 6 puttonyos, 2017-es Nyulászó Aszúját, amely felkerült Suckling (és csapata, hogy pontosak legyünk) idei top 100-as listájára. Ez az egyetlen magyar bor a listán. 

A borászattól megtudtuk, hogy - természetesen, miután a bort elküldték nekik - egy Zoom-kóstoló keretén belül mutatták be a 2017-es Aszú sorozatukat James Sucklingéknak. (A járvány óta rendszeresen posztol ilyen kóstolókról közösségi oldalain a borszakértő, aki Hong Kongban él és dolgozik, egy éttermet is működtet ott, de a kaliforniai és a toszkán borvidéken is van egy-egy háza.)

A Royal Tokaji birtokigazgatója, Kovács Zoltán az Origo kérdésére elárulta, tudatos lépés volt részükről felvenni a kapcsolatot Sucklingékkal, mert a kritikus a legbefolyásosabb ázsiai borszakértő, nekik pedig a többi nemzetözi piac mellett az ázsiai piac is nagyon fontos.

Forrás: Dancsecs Ferenc (a képet a borászat bocsátotta az Origo rendelkezésére)

Suckling megkóstolta a Royal Tokaji 2017-es dűlős 6 Puttonyos Aszúit (Nyulászó, Szt. Tamás, Betsek és Mézes Mály), valamint az azonos évjáratú 5 és 6 Puttonyos Birtok Aszúkat is. A Nyulászó Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2017 - amely 98 ponttal felkerült a százas listára) véleménye szerint az általuk valaha kóstolt legjobb bor Magyarországról", tudtuk meg a borászattól, de a többi megkóstolt bor is mind 95 pontra vagy magasabbra volt értékelve.

James SucklingForrás: AFP/Mehdi Fedouach

A birtokigazgatótól megtudtuk, hogy egy másik ismert borkritikus, a Vinous munkatársa, Neal Martin is dicsérte nemrég a boraikat és a világ talán legismertebb borszakmai lapja, az amerikai Wine Spectator is foglalkozott velük.

- Ezek a kóstolók mind-mind nagyon fontosak Royal Tokajinak, hogy építse nemzetközi brandjét, és ezen keresztül hírét vigyük a Tokajinak és Magyarországnak,mondta Kovács Zoltán az Origónak. A dűlős aszúk kis tételszámban készülnek - a legjobb száz közé került tételből 5541 palack készült - a borászat szerint pedig tökéletes képet festenek arról, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a magyar bor.