Egy magyar bor is felkerült a világ egyik leghíresebb borkritikusának top 100-as listájára

Vágólapra másolva!
Egy tokaji aszú képviseli Magyarországot a legjobb borok között.
Vágólapra másolva!

Fűszeres és földes jegyek ginzengből, szárított ananászból, kandírozott citrusfélékből, fügéből és karamellás almából. Kiegyensúlyozott édesség, komplex, gondolkodásra késztető bor, aszalt gyümölcsös, fűszeres lecsengéssel. Most is finom, de 5-6 év múlva még többet fog adni - röviden így jellemzi a világhírű borszakértő, borkritikus, James Suckling a Royal Tokaji 6 puttonyos, 2017-es Nyulászó Aszúját, amely felkerült Suckling (és csapata, hogy pontosak legyünk) idei top 100-as listájára. Ez az egyetlen magyar bor a listán.

A borászattól megtudtuk, hogy - természetesen, miután a bort elküldték nekik - egy Zoom-kóstoló keretén belül mutatták be a 2017-es Aszú sorozatukat James Sucklingéknak. (A járvány óta rendszeresen posztol ilyen kóstolókról közösségi oldalain a borszakértő, aki Hong Kongban él és dolgozik, egy éttermet is működtet ott, de a kaliforniai és a toszkán borvidéken is van egy-egy háza.)

A Royal Tokaji birtokigazgatója, Kovács Zoltán az Origo kérdésére elárulta,

tudatos lépés volt

részükről felvenni a kapcsolatot Sucklingékkal, mert a kritikus a legbefolyásosabb ázsiai borszakértő, nekik pedig a többi nemzetözi piac mellett az ázsiai piac is nagyon fontos.

Forrás: Dancsecs Ferenc (a képet a borászat bocsátotta az Origo rendelkezésére)

Suckling megkóstolta a Royal Tokaji 2017-es dűlős 6 Puttonyos Aszúit (Nyulászó, Szt. Tamás, Betsek és Mézes Mály), valamint az azonos évjáratú 5 és 6 Puttonyos Birtok Aszúkat is. A Nyulászó Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2017 - amely 98 ponttal felkerült a százas listára) véleménye szerint

tudtuk meg a borászattól, de a többi megkóstolt bor is mind 95 pontra vagy magasabbra volt értékelve.

James Suckling Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

A birtokigazgatótól megtudtuk, hogy egy másik ismert borkritikus, a Vinous munkatársa, Neal Martin is dicsérte nemrég a boraikat és a világ talán legismertebb borszakmai lapja, az amerikai Wine Spectator is foglalkozott velük.

- Ezek a kóstolók mind-mind nagyon fontosak Royal Tokajinak, hogy építse nemzetközi brandjét, és ezen keresztül

mondta Kovács Zoltán az Origónak. A dűlős aszúk kis tételszámban készülnek - a legjobb száz közé került tételből 5541 palack készült - a borászat szerint pedig tökéletes képet festenek arról, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a magyar bor.