Megjelent a Magyar Konyha karácsonyi száma

Magyar Konyha 77 karácsonyi sütemény
Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Konyha karácsonyi száma, amihez most egy süteményes receptkönyvet is adnak ajándékba.
Vágólapra másolva!

Megjelent a Magyar Konyha karácsonyi száma. A gasztrokulturális magazin ünnepi számához mindenkinek ajándék is jár: 77 karácsonyi sütemény és torta receptje tippekkel, történetekkel.

A desszert szó a francia desservir igéből származik: leszedni azt, amit felszolgáltak. Mindazt jelenti, ami akkor kerül elénk, miután az előző fogások eltűntek az asztalunkról – friss gyümölcsöket, fagylaltot, süteményeket, krémeket, édességeket. A karácsonyi, ünnepi süteményeknek vallási hagyományok és népszokások adnak többes jelentést: az ostyának, a diónak és az almának különleges, sorsformáló hatást tulajdonítottak, a máktól bőséget és termékenységet reméltek. Ezek pedig visszaköszönnek mai karácsonyi asztalainkon is, illatos fűszerekkel kiegészítve, porcukorral, kókusszal meghintve – így legalább a tányéron látunk havat –, bőségesen, gazdagon, ünnepien tálalva.

A lap összegyűjtötte a hagyományos, a házias, a díszes és az aprósüteményeket, különböző nemzetek klasszikusait, és azokat a tortákat, amelyek nem csak a látványukkal fogják lenyűgözni az ünneplőket. A 77 recept között találnak egyszerűbbet, bonyolultabbat, és olyat is, ami igazi kihívás.

Választhatnak olyan süteményt, amely előkészületet igényel, és olyat is, amit pihentetni kell – de mikor készüljünk valami igazán különlegessel, ha nem karácsonykor?

Emellett a karácsonyi számban olvashatunk többek között Szabó Magda és Bartók Béla kulináris élményeiről, és megismerhetjük egy díva konyháját is: Janza Kata, a Budapesti Operettszínház művésze sütéssel-főzéssel teremti meg az otthon melegét.

77 karácsonyi sütemény és torta receptje tippekkel, történetekkel Forrás: Magyar Konyha

Az olvasók ellátogathatnak a debreceni Radics családhoz mézeskalácsért, és megismerhetnek egy icipici gourmet-boltocskát Pilisborosjenőn. Gasztrokalandra hívják az olvasókat Zalába és Esztergomba és az is kiderül, hogyan került egy ízig-vérig budapesti lány egy tősgyökeres spanyol parasztcsaládba. A régi, magyar főnemesi szakácskönyvekről pedig Saly Noémi irodalomtörténész mutat be néhány gyöngyszemet.