Az újévi hagyományokra még azok is nagy figyelmet fordítanak, akik különösebben nem hisznek a népi babonákban. Lencsét például azért kell enni, hogy sok pénzünk legyen az év folyamán.

A malachús fogyasztása is a szerencsével függ össze, hiszen a tömzsi négylábú előre túrja a földet, és „kitúrja a szerencsét", míg csirke vagy tyúk inkább elkaparja azt. A pulykáról azt tartják, hogy egyenesen mérgelődést, veszekedést hoz a házhoz, ezért nem szabad szárnyasokat enni újévkor. Míg karácsonykor sok halat eszünk, újév napján az is „tiltott étel", a hallal ugyanis elúszik a szerencsénk.

illusztrációForrás: Shutterstock

A legegyszerűbb lencsefőzelék receptjét most meg is mutatjuk.

Hozzávalók:

25 dkg lencse
1 db vöröshagyma
1 ek napraforgó olaj
1 tk fűszerpaprika
1 l víz
2 db babérlevél

2dl tejföl
1 ek finomliszt
1 ek mustár
1 db citrom leve
1 tk cukor

Elkészítése:

A lencsefőzelék elkészítéséhez a lencsét kiválogatjuk, megmossuk, és 1-2 órára beáztatjuk. Ezt követően az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük vízzel vagy esetleg a füstölt hús főzőlevével, ha van. Majd hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Hozzáadunk még annyi vizet, hogy bőven ellepje. Beletesszük a babérlevelet, és ha igényli még, akkor ízesítjük. (Ha füstölt lével öntjük fel, az eléggé sós.) Ezután pedig közepes tűzön puhára főzzük. Addig a tejfölt simára keverjük a liszttel és egy kevés forró vízzel, vagy ha elég lé van a lencsén, akkor néhány kanállal kiveszünk belőle, és összekevergetjük a lisztes tejföllel. Behabarjuk a főzeléket, majd ízesítjük a mustárral, citromlével és cukorral, majd jól összeforraljuk. A babérleveleket kidobjuk és kész is.

Jó étvágyat, jó szerencsét a következő esztendőre!