A klasszikus sütemények és piték mellett a gyorsan elkészíthető, könnyed tésztájú, legalább egy kilónyi gyümölcsöt elnyelő kevert piskóták nem csak a mi gyerekkorunkhoz tartoztak hozzá, most is a legjobb dolog ilyet sütni egy hosszabb strandnap hajnalán vagy egy gyerekekkel megtűzdelt szünidei hétvégén.
A bedobós lényege a tésztában van, sütőporral készített egyensúlytészta egyszerűen ideális terep, nem lehet mellényúlni vele, ha az ember egyszer megtalálta a megfelelő arányokat. A pond cake-nek vagy más néven quatre quarts-nak vannak alapszabályai, amelyek betartása ugyan javasolt, de kisebb nagyobb kilengések megengedettek.
Az angolok azonos mennyiségű zsiradékra, lisztre, cukorral és tojásra esküdtek már a 18. században, kis vaníliával és/vagy citrommal megbolondítva, a kontinensen a franciák álltak elő hasonló süteménnyel, amelybe némi alkoholt is csempésztek, hogy levegősebb legyen a kisült végeredmény.
Az meg, hogy mi került, ha került a tésztába, a kertben termő gyümölcsök határozták meg, eper, ribizli, málna, szeder, cseresznye, meggy, szilva, barack vagy épp szőlő mehetett a tészta tetejére.
A magyar háztartásokban is előszeretettel készül bogyós gyümölcsökkel, de felezett sárgabarackkal, őszibarackkal, nektarinnal, szilvával vagy ezekkel vegyesen egészen ősz végéig süthetők a piték.
A bogyós gyümölcsöket maggal együtt a legjobb a tésztába szórni, a nem bogyós gyümölcsök esetében javasolt a gyümölcsöket csónakként úsztatni a bedobós tetején, így nem áztatják el feleslegesen a tésztát, és sokkal jobban meg lehet őket hinteni – már a sütést megelőzően is – egy kis vaníliás vagy fahéjjal, őrölt szegfűszeggel elkevert cukorral.
Természetesen az évszázadok alatt a tészták arányai és összetevői módosultak, reszelt alma, reszelt répa, villával megtört banán vagy akár főtt, pürésített cékla, batáta, zeller vagy épp sütőtök is kerülhet a tésztába, ezzel váltva ki a tojások és a zsiradék egy jelentős részét.
A magyar konyha nagy kedvence, a tejföl szintén megjelenhet az összetevők között (sőt, milyen jól teszi, ha felbukkan benne), de krémtúrót, rögös túrót, krémsajtot, kefirt, natúr vagy épp gyümölcsös joghurtot ugyancsak adhatunk a masszához, ami kifejezetten jól bírja az alakítást, köszönhetően a benne dolgozó sütőpornak.
A lisztet sem kell szó szerint venni, egy része nyugodtan kiváltható darált csonthéjasokkal, mákkal, kakaóporral, módosítható a tészta finomliszt-rétesliszt aránya, a felhasznált lisztek, őrlemények mellett, a nedvesség megkötésére tehetünk bele maréknyi chia magot, a cukrot mézzel, szirupokkal, lekvárral helyettesíthetjük vagy oszthatjuk meg uralmát.
A mérleget sem kell feltétlenül előszedni a süteményhez, a használt kefires vagy tejfölös doboz, esetleg egy bögre vagy csésze is ideális lehet,
rengeteg jól bevált, kipróbált bögrés recept található az éterben, amelyeknek köszönhetően a nyaraló szegényes felszereltsége sem lehet akadálya a desszertkészítésnek.