Ha a legkevesebb anyag és ásványi anyag veszteséggel szeretnénk dolgozni, és nem sürget az idő, a héjában főtt változatot javasoljuk - már csak azért is mert közvetlenül a krumpli héja alatti rész tartalmazza a legtöbb vitamint, és így lesz a legzamatosabb az ízélmény.
A megfelelő típusú burgonyából - a "B" kategóriajelű krumplik tartoznak ide - nagyjából egyformákat válogatunk, folyó víz alatt alaposan megmossuk, egy hústűvel megszúrkáljuk - hogy minél jobban átjárja a szemeket a só, és, hogy minél hamarabb megfőjjenek -, majd egy fazékba tesszük a szemeket, hideg vízzel felengedjük, és megsózzuk.
A krumplit bátrabban sózzuk, mint a tésztát: ha 1 kg burgonyához 1 evőkanál sót adunk, abból baj nem lehet.
Nagy lángon kezdjük a krumpli főzését, de ha felforrt a víz, azonnal vegyük lejjebb a hőfokot, különben kifut a keményítős főzővíz, amit megkövülve vért izzadva tudunk csak levakarni a tűzhelyünkről. Közepes lángon pezsegtessük tovább, amíg puhára nem fő.
Bár ahány krumpli, annyi féle főzési idő, de nagyjából 25 perc elteltével már tesztelhetjük, hogy megfőtt-e már: szúrjunk bele egy villát vagy egy hústűt, és ha könnydén beszúrható-kihúzható az eszközünk, akkor van készen.
Meghámozni úgy a legegyszerűbb, ha folyó langyos víz alát tesszük, és kézzel szinte lesímogatjuk róla a héjat. Ha krumplipürét készítünk belőle, fontos, hogy a lehető legmelegebben pucoljuk meg, még szinte forrón - azbeszt kezűek előnyben! -, mert a hideg krumpliból készített püré állaga gumiszerű lesz csomós.
Íme a világ legegyszerűbb körete: a főtt krumpli, amiből készülhet petrezselymes burgonya és krumplipüré is.
A főtt krumplihoz a burgonyákat megpucoljuk és megmossuk, majd kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A felkockázott krumplit egy lábasba tesszük a hideg vízzel és sóval. Lefedjük, és nagy lángon melegíteni kezdjük. Amikor felforrt a víz, takarékra vesszük a lángot, majd nagyjából 10-12 perc alatt puhára főzzük a burgonyát. Ha megpuhult a krumpli, leszűrjük, és egy tálba tesszük, ahol némi olvasztott zsiradékkal vagy olívaolajjal is összeforgathatjuk, petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy snidliggel is meghinthetjük.
Mikrós trükk
Mikrohullámú sütőben krumplit főzni egyszerűbb, mint gondolnánk. Ha gyorsan készítenénk köretet, érdemes kipróbálni a mikrós főtt krumpli receptet!