10 ok, amiért érdemes reggelire tojást enni

tojásos reggeli
Vágólapra másolva!
A tojás igazi szuperélelmiszer: számos vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat és tökéletes összetételű fehérjét tartalmaz, ráadásul ezeknek minden egyes molekuláját 100%-ig hasznosítja a szervezet. A tojáson kívül még egy ilyen élelmiszer létezik: az anyatej. Ha ez nem lenne elég, hogy minden napot tojásétellel indítson, a Mindmegette összegyűjtött 10 meggyőző érvet, hogy ezentúl másképp legyen. Cikkünk végén bemutatjuk a tökéletes buggyantott tojás receptjét is.
Vágólapra másolva!

A kiemelkedő hazai portál a következő tíz indokot sorakoztatta fel a reggeli tojásfogyasztásra:

  1. Egészséges megjelenés
    Már egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, melyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat: az E-vitamin a szelén segítségével megvéd bennünket néhány krónikus megbetegedéstől. Az A-vitamin védi a bőrt, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.

  2. Idős korunkra is jó erőt ígér
    A tojás a legjobb összetételű fehérjével rendelkezik, fogyasztása fenntartja az izom funkcióit és lelassítja az izomcsökkenés mértékét. A pantoténsav segít lebontani az ételeket, és segíti a testi sejtek energiatermelését, a vas fontos szerepet játszik a vörös vérsejtek termelésében és az oxigén szállításában, a cink pedig segíti az immunműködést, valamint a testszövetek növekedését és megújulását.

  3. Védi a látást
    A tojásban megtalálható két antioxidáns, a lutein és a zeaxanthin biológiailag hatékonyabbak, mint más forrásból származó hatóanyagok. Segítik a makuladegeneráció kialakulásának megelőzését, mely betegség időskori vaksághoz vezethet.
    A tojás magas tápanyagtartalma mellett igazi vitaminbomba. Forrás: Shutterstock
  4. Védi a szívet
    A legújabb tanulmányok szerint egészséges felnőttek körében a tojás nem növeli meg a szívbetegségek vagy a stroke kialakulásának veszélyét. A tojásevés csökkentheti a vérnyomást, emellett nagyszerű forrása a kolinnak is, mely fontos szerepet tölt be a homocisztein nevű aminosav lebontásában, mely megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.

  5. Hosszú teltségérzetet biztosít
    Egy tojást tartalmazó reggeli a telítettség érzetét nyújtja. Ez szerepet játszik a testsúlycsökkentés, illetve a testsúly megtartásának elérésében. A tojás fehérjéi okozzák a hosszan tartó teltség érzetét, s ez hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához is.

  6. Hozzájárul az egészséges utódláshoz
    Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át. A kolin szükséges a sejtek normál működéséhez, segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint segíti a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődését.

  7. Energiaboma
    A riboflavin segíti a testi sejtek energiaellátását. A pantoténsav segíti az elfogyasztott ételek lebontását, és segíti a testi sejtek energiatermelését. A foszfor szükséges az egészséges csontok, fogak és a sejtmembránok számára. A foszfor szintén nélkülözhetetlen az energiatermelési folyamatokban.

  8. Serkenti az agy működését
    Az agyi és idegi sejtek számára elengedhetetlen a kolin, mely javítja az emlékezőtehetséget és az agyműködést az emberi élet folyamán.
    Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át. Forrás: Táfelspicc
  9. Erősíti a fogazatot és a csontokat
    Napi egy tojás tartalmazza azokat a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy csontjaid és fogaid megfelelő kondícióban legyenek. A kalcium segíti felépíteni és fenntartani az erős csontozatot és fogazatot.

  10. Segít a fogyásban
    Egy nagy tojás csak 75 kalóriát, a napi szükséglet 3,7%-át tartalmazza. A tojás zsírösszetétele is nagyon kedvező: 1,5 g telített, 1,9 g egyszeresen telítetlen és 0,7 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely összetétel a legideálisabbnak vélt az emberi szervezet számára.

Buggyantott tojás

Hozzávalók:

  • 1db tojás
  • 4cl ecet
  • 2l víz

A tálaláshoz:

  • 1 szelet toast kenyér
  • olívaolaj
  • bors
  • snidling

Elkészítés:

  1. Egy lábasban, az ecettel vizet forralunk, majd a tojást egy merőkanállal 10 másodpercre a lobogó vízbe mártunk
  2. Kivesszük a tojást, majd a merőkanalat ismét vízbe merítjük, és felütjük a tojást úgy, hogy lehetőleg a merőkanál által határolt területre pottyanjon.
  3. Ha a fehérje összeállt, kb. 2,5-3 perc múlva kiemelhetjük, és a felesleges vizet a kanálból kiszűrve, olívaolajjal meglocsolt pirítósra tesszük a buggyantott tojást. Sóssuk, borsozzuk, snidlinggel meghintve tálaljuk.
    Buggyantott tojás Forrás: Mindmegette.hu