Akár a zöldségek szeletelésről, a húsok felkockázásról, vagy egyéb alapanyag aprításáról van szó, késünk létfontosságú, ha főzésre kerül a sor, ezért fontos, hogy eszközeinket a karbantartáson és a tároláson túl a megfelelő módon tisztítsuk – tanácsolja a Mindmegette.

Amennyiben komolyabban beruház egy, vagy több jó minőségű késre, akkor nem árt gondoskodni a megfelelő tisztításáról, tárolásáról és karbantartásáról, hiszen ezzel jelentősen meghosszabbíthatja élettartamukat. Ilyen például a mosás, a rendszeres élezés, a vágódeszka használata, na meg a megfelelő tárolás, amely akár egy fa késtartó, vagy egy a falra szerelt mágnescsík is lehet. 

Kiemelten fontos, hogy késeinket a helyes tároláson túl a megfelelő módon tisztítsuk.Fotó / 123RF

Az egyik jellemző probléma, hogy sokan mosogatógépben próbálják megszabadítani a kést a különféle szennyeződésektől. A gond ezzel az, hogy a gépben könnyen hozzáverődhet más konyhai eszközökhöz, melynek következtében hamar elveszítheti az élét. Abban az esetben, ha fa nyele van vágóeszköznek, a tartós, nagy mennyiségű nedvesség nem csak a pengében, de a nyelében is súlyos károkat okozhat.

Ügyeljen arra, hogy kézzel, minden esetben forró víz alatt, valamilyen zsíroldó hozzáadásával, minél gyorsabban tisztítsa meg kedvenc kését, soha ne hagyja koszosan sínylődni a mosogatóban! Használat után azonnal mossa el, ugyanis a pengére tapadt só vagy nedvesség hamar felemészti, kicsorbítja az acélt, a legrosszabb esetben pedig rozsdafoltokat is eredményezhet rajta!A csapvízben lévő só és ásványi anyagok is kárt okozhatnak, így fontos, hogy a mosogatás után azonnal törölje tisztára egy papírtörlővel,vagy egy konyharuhával, ne pedig a csöpögtető tálcán hagyja megszáradni. Ha a fenti tippeket megfogadja, különösképpen a törölgetést, akkor biztos lehet abban, hogy sok bosszúságtól fogja megkímélni magát, kedvenc kése pedig hosszú éveken át hasznos és hűséges partnere lesz a konyhában.