Így tisztítsa késeit, ha nem akarja, hogy hamar tönkremenjen

egy konyhából sem hiányozhat, konyhai eszköz
Nincs konyha kés nélkül. Gyakorlatilag minden alapanyag felszeleteléséhez egy jó késre lenne szükségünk, különben csak marcangoljuk az ételt. Szerezzen be egy jó minőségű séfkést, egy kisebb aprítókést, egy kenőkést, lekerekített heggyel, valamint egy hámozókést és egy recés élű kést is
Vágólapra másolva!
Akár a zöldségek szeletelésről, a húsok felkockázásról, vagy egyéb alapanyag aprításáról van szó, késünk létfontosságú, ha főzésre kerül a sor, ezért fontos, hogy eszközeinket a karbantartáson és a tároláson túl a megfelelő módon tisztítsuk – tanácsolja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Amennyiben komolyabban beruház egy, vagy több jó minőségű késre, akkor nem árt gondoskodni a megfelelő tisztításáról, tárolásáról és karbantartásáról, hiszen ezzel jelentősen meghosszabbíthatja élettartamukat. Ilyen például a mosás, a rendszeres élezés, a vágódeszka használata, na meg a megfelelő tárolás, amely akár egy fa késtartó, vagy egy a falra szerelt mágnescsík is lehet.

Kiemelten fontos, hogy késeinket a helyes tároláson túl a megfelelő módon tisztítsuk. Fotó / 123RF

Az egyik jellemző probléma, hogy sokan mosogatógépben próbálják megszabadítani a kést a különféle szennyeződésektől. A gond ezzel az, hogy a gépben könnyen hozzáverődhet más konyhai eszközökhöz, melynek következtében hamar elveszítheti az élét. Abban az esetben, ha fa nyele van vágóeszköznek, a tartós, nagy mennyiségű nedvesség nem csak a pengében, de a nyelében is súlyos károkat okozhat.

Ügyeljen arra, hogy kézzel, minden esetben forró víz alatt, valamilyen zsíroldó hozzáadásával, minél gyorsabban tisztítsa meg kedvenc kését, soha ne hagyja koszosan sínylődni a mosogatóban! Használat után azonnal mossa el, ugyanis a pengére tapadt só vagy nedvesség hamar felemészti, kicsorbítja az acélt, a legrosszabb esetben pedig rozsdafoltokat is eredményezhet rajta!

A csapvízben lévő só és ásványi anyagok is kárt okozhatnak, így fontos, hogy

a mosogatás után azonnal törölje tisztára egy papírtörlővel,vagy egy konyharuhával,

ne pedig a csöpögtető tálcán hagyja megszáradni. Ha a fenti tippeket megfogadja, különösképpen a törölgetést, akkor biztos lehet abban, hogy sok bosszúságtól fogja megkímélni magát, kedvenc kése pedig hosszú éveken át hasznos és hűséges partnere lesz a konyhában.