Így lesz igazán selymes a hagymakrémleves

Francia hagymaleves
Vágólapra másolva!
A hagymaleves az egyik legsokoldalúbb krémlevesünk, hiszen számos fűszerrel és levesbetéttel gazdagíthatjuk. A Mindmegette összegyűjtötte a népszerű étel készítésének kevéssé ismert praktikáit, és számba vette, mivel érdemes feldobni, ha valaki a turbósított változatra vágyna. A cikkünk végén bemutatunk egy egyszerű, francia hagymakrémleves-receptet is.
Vágólapra másolva!

A már római korban ismert hagymaleves a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvend. Gazdag aromájú, igazán finom leves, amit akár otthon is könnyedén elkészíthetünk, és számtalan módon ízesíthetünk és gazdagíthatunk.

Fűszerezhetjük szerecsendióval, kakukkfűvel, babérlevéllel, mustárral, fehérborssal, gyömbérrel, tárkonnyal, snidlinggel, de fehérborral, brandyvel, pálinkával úgyszintén, valamint elkészítésekor érdemes játszani a sajtokkal is.

Ajánlott félkemény vagy kemény sajtok között válogatni: cheddar, gruyere, emmentáli, gouda, povolone, parmezán, de persze trappista is lehet. A füstölt sajtok is jól harmonizálnak a levessel, így azt is lehet használni.

A hagymaleves az egyik legsokoldalúbb krémlevesünk. Forrás: Shutterstock

A rátett kenyérszeletek is variálhatóak, esetleg megkísérelhetjük az egészet cipóba tölteni. Ehhez jó héjas, nem túl nagy bucikat érdemes választani.

A levest besűríthetjük habarással, elkeverhetjük tejföllel, de selymesíthetjük tejszínnel is. Gazdagítsuk croutonnal vagy sajtgombóccal!

Vegetáriánusok a leves elkészítéséhez használhatnak zöldséglevet, akit viszont nem köt semmi a növényekhez, az nyugodtan használjon marhahúslevest, vagy sima csontlevet!

Francia hagymakrémleves

Hozzávalók:

  • 5 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 1 ek liszt
  • 1 liter zöldségalaplé vagy húsleves alaplé
  • bors
  • 1 kd tejföl
  • zsemlekocka
  • reszelt sajt

Elkészítés:

  1. A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk majd felszeleteljük. A fokhagymákat is megpucoljuk, összetörjük és az olajon megdinszteljük.
  2. Miután megpuhult a hagyma, a lisztet rászórjuk, gyors keverés mellett fűszerezzük, és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a levesalapot, tejföllel sűrítjük és összeforraljuk.
  3. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy levesgyönggyel, reszelt sajttal tálaljuk.