Húsvét vasárnapján sok családban csak a tojáskeresés vagy a templomlátogatás után ülnek asztalhoz és ráérősen falatozva költik el a kiadós ünnepi reggelit. A Mindmegette pontokba szedte, hogy az elmaradhatatlan sonkán kívül mivel érdemes készülni a hosszúra nyúló közös étkezésre, amely sok esetben az ebédet is kiválthatja aznap.
- Teríték és asztaldíszek
Előző este terítsünk meg, hogy reggel csak az ételekkel kelljen foglalkozni! Készítsünk elő elegendő tányért, evőeszközt és poharat, hogy váratlanul betoppanó látogatókat is meg tudjuk vendégelni. A hagyományos barkaág mellett dekoráljuk az asztalt húsvéti díszekkel, virággal, valamint nyuszicsalogató zsázsával. Az ünnepi hangulatot textil- vagy húsvéti mintás papírszalvétával fokozhatjuk. - Kísérők a sonka mellé
Az előző nap megfőzött és kihűtött húsvéti sonkát már a konyhában felszeletelhetjük. Legyen hozzá frissen reszelt csípős és ecettel megszelídített vagy készen vásárolt üveges torma, esetleg mustár! A zsenge hónapos retek, az újhagyma és az asztalon díszként zöldellő, enyhén csípős zsázsa szintén jól illik a sonkához.A húsvéti sonkát sokan egész évben várják.Forrás: Shutterstock - Kalács, kenyér, péksütemény
A foszlós fonott kalácsok mellett ne feledkezzünk meg a lehetőleg többféle – pl. magos, rozsos, teljes kiőrlésű – kenyérről és – pl. magos, mazsolás, túrós – zsemléről sem! Szeleteljük fel az eredetileg tojásfészeknek feltett kalácskoszorút és kínálhatsz kenyérben sült sonkát is!A foszlós fonott kalácsok fontos részét képezik a húsvéti reggelinek.Forrás: Origo - Kencék és mártogatósok
Az ínycsiklandó kalácsok, kenyerek és péksütemények mellől ne hiányozzanak a kenhető finomságok sem: pl. körözött, krémsajt, kenőmájas, vaj! A csíkokra vágott ropogós nyers zöldségeket – húsvét lévén mindenekelőtt a sárgarépát – natúr joghurttal elkevert krémsajtból vagy túróból készített, sóval, borssal, citromlével és zöldfűszerekkel ízesített mártogatósba tunkoltathatjuk. - Tojás, tojásételek
A festett kemény tojásokat egyelőre tartalékoljuk a locsolóknak, és meghámozott festetleneket tegyünk a sonka mellé. Elővehetjük a hűtőből az előre elkészített tojássalátát, továbbá főzhetünk lágy tojást és percek alatt süthetünk pl. medvehagymás rántottát vagy omlettet. A pettyezett héjú, apró fürjtojás mutatós húsvéti dekoráció, és ünnepi főételeket is feldobhatjuk vele. - Palacsinta
Hagyományos és amerikai változatban egyaránt a villásreggeli szereplője lehet. A korábban bekevert tésztát hipp-hopp megsüthetjük. Húsvétkor részesítsük előnyben a sós töltelékeket, mint a zöldfűszeres sajtkrém és a spenót- vagy medvehagymakrém. A hidegen tálalt lazacos vagy kaviáros palacsinta remekül passzol pezsgőhöz is.A palacsinta egyre több családnál a húsvéti reggli része.Forrás: Shutterstock - Sütemények
Lehetőleg édessel és sóssal is készüljünk. Répatortával és az ünnephez illően dekorált vagy sonkás muffinokkal biztos sikert arathatunk. Az édes sütiket szívesen eszegetik a vendégek kávéhoz, a sósakat pedig akár tojássalátához is. - Mentes és alkoholos italok
Legyen készenlétben elegendő palackos víz, lehetőleg frissen facsart narancs-, továbbá gyümölcs- és zöldséglé, kávé, többféle tea (pl. zöld, gyümölcsös, gyógynövényes), gyerekeknek tej, esetleg kakaó is! A felnőttek számára készüljünk sonkacsúsztató aperitiffel, valamint egyéb alkoholos italokkal, pl. tojáslikőrrel, pezsgővel.