Minden, amit a tojásról tudni érdemes - mutatunk egy különleges receptet is!

tojás
Vágólapra másolva!
Akár a nyuszi hozza, akár nem, a tojás elengedhetetlen húsvéti ételünk, de nem csak emiatt érdemes vele behatóbban foglalkozni. A Magyar Konyha összegyűjtötte, mi mindent kell tudni az egyik legszínesebben felhasználható alapanyagról. Cikkünk végén megosztunk egy különleges, tavaszi receptet is.
Vágólapra másolva!

A tojás nem csak ennivaló. Jelkép is.

Az egyiptomi hitvilág Rét, a Napistent a tojássárgájából eredezteti, a görög mitológiában szép Heléna tojásból született, a keresztény szimbolikában a tojás a sírjából feltámadó Krisztus jelképe.

Több teremtésmítosz szerint kezdetben az univerzum is tojás volt, ebből keletkezett minden. A tojás csodálatos dolog, nemcsak az íze, de a felhasználási skálája miatt is: egy szem tojás forró vízbe dobva percenként más arcát mutatja, hol remeg, hol krémesedik, hol szilárdul, és a tartósan alacsony hőmérsékleten tartott eljárásokról még nem is beszéltünk.

Lesz belőle lágytojás, folyós sárgájával és remegő fehérjével, aztán a kemény előtt még félúton tucatnyi stáción esik át, míg végül addig fő és keményedik, hogy újabb és újabb verziókat lehessen kihozni belőle, ha feltörtük.

A koleszterinpánik előtt a magyarok a legnagyobb tojásfogyasztók közé tartoztak Európában, míg a németek fejenként évi 230 tojást fogyasztottak, mi 220-at. (Az amerikaiak a csúcstartók évi közel 300 darabbal.)

Azon túl, hogy a tojásételekkel növelhető a napi fehérjeadag, az egészségre is jó hatással van Forrás: Shutterstock

De mi, magyarok közel sem ismerünk annyi tojásételt, mint a franciák. A tojássárgája az utóbbi néhány évben kezd a diéták és a tudatosan táplálkozók közt akkora mumus lenni, mint szakemberek között a margarin vagy a leveskocka. Persze nem az élvezeti értéke miatt, hiszen a sárgája ízben és tápanyagban is sokkal gazdagabb, mint a fehérje – a gond inkább a benne lévő zsírral, és főleg a koleszterinnel van.

Egy darab tojássárgája (átlagosan 17 gramm) 4,5 gramm zsírt tartalmaz, 180 milligramm koleszterint, telített és telítetlen zsírsavakból nagyjából megegyezően 1,5 milligrammot.

Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint a természetes úton elfogyasztott koleszterin nem befolyásolja a koleszterinfeldolgozást – tehát ha fogyasztunk is koleszterint, az nem fogja növelni a szervezetünk koleszterintermelését. Nem csak ezért nem érdemes lemondani a tojássárgájáról.

A vitaminok közül kimagasló A- és E-vitamin-tartalma, és persze a magas kalcium-, foszfor- és káliumtartalma miatt is fontos.

Az E-vitamin és a karotinok is zsírban oldódnak, így ha egy lágytojást teszünk a salátánkra, akkor az nemcsak laktatóbb lesz és több szempontból szimpatikus annak, aki kevés zöldséget eszik, hanem a sárgájában található zsiradék segít a vitaminok felszívódásában és felhasználásában.

Sokan indítják tojással a napot. Forrás: Shutterstock

A tojásfehérje (átlagosan 33 gramm) majdnem 90 százaléka víz, 3,6 gramm fehérjét tartalmaz, ezenkívül a nátrium- és káliumtartalma figyelemre méltó. Szinte alig tartalmaz zsírt (0,6 gramm) – megközelítőleg sem tűnik olyan izgalmasnak, ha csak a tápanyagokat nézzük, mint a sárgája, viszont ne felejtsük el, hogy kiváló fehérjeforrás –, tehát a két fél teljesen kiegészíti egymást.

Mindegy, hogy egyben van külön használjuk, a tojás végtelenül sok lehetőséget rejt magában, tényleg képtelenség lenne felsorolni, mi mindent kezdhetünk vele, de a tavasz sokat segít ebben – pláne a húsvét, amikor hegyekben áll a kifújt héjakból visszamaradt rengeteg tojás.

Ha már megjött a medvehagymaszezon, akkor egyszerűen rántottának, medvehagymával készítve is kiváló, de próbálják ki balzsamecettel marinálva, ropogós kenyéren, medvehagymapesztóval tálalva is. Kiváló kocsonyát gőzölhetünk belőle egy kis tejszínnel keverve, de gyors desszertnek is tökéletes borral, pezsgővel, cukorral habosítva, amihez tökéletes egy kis marinált epret kanalazni.

Márványozott tojás medvehagymapesztóval

(Gálicz István receptje)

Tojás
Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 2 dl balzsamecet


Medvehagymapesztó
Hozzávalók:

  • 30 g fenyőmag
  • 50 g medvehagyma
  • 50 g petrezselyem
  • 0,3 dl extraszűz olívaolaj
  • 30 g reszelt parmezán

Tálalás
Hozzávalók:

  • 2 szelet bruschetta kenyér
  • 100 g friss bébispenót
  • szőlőmagolaj

Elkészítése:
A tojásokat forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és 5 percig főzzük. Hideg folyó vízben lehűtjük. Óvatosan megropogtatjuk a héjukat, majd minimum 2 órára balzsamecetbe áztatjuk. Tálalás előtt megpucoljuk.
A cikkekre vágott kenyérszeleteket forró serpenyőben, mindkét oldalukon megpirítjuk. Jól felforrósított serpenyőben, kevés szőlőmagolajon pár pillanat alatt megfonnyasztjuk a bébispenótot. Egy tumixgépben vagy blenderben darálni kezdjük a fenyőmagot, a zöldfűszereket és az olívaolajat, finomra aprítjuk az alapanyagokat. A parmezánnal sűrű, krémes állagúra keverjük. Ha szükséges, adhatunk hozzá még olajat, vizet vagy sót. Tálaláskor két szelet kenyérre pesztót kenünk, ráteszünk egy kevés spenótot, majd ráhelyezzük a megpucolt marinált tojást.

A tojás végtelenül sok lehetőséget rejt magában. Forrás: Magyar Konyha