Így diétázzon, ha epeműtétje volt!

Dr. Life, Szívderítő, Házasként nagyobb eséllyel éljük túl a szívműtéteket!, házasság, műtét, kórház, ebéd
Vágólapra másolva!
Az epehólyag az egyik olyan szervünk, melynek hiánya nem, vagy csak minimálisan befolyásolja az életminőségünket. Meglepő módon a beteg szerv azonban sokkal több veszéllyel, szövődménnyel járhat, mint annak hiánya, az epeműtét után javasolt étrendi változtatások pedig többnyire jótékony hatással vannak emésztésünkre, egészségünkre – mutat rá a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő, zöldes színű, üreges, körte alakú páratlan szerv, melyben az epe, a máj által termelt, zsírok emésztéséhez szükséges folyadék tárolódik és koncentrálódik (naponta kb. 600 ml), mielőtt a vékonybélbe ürül.

– fogalmazott a neves gasztronómiai portálnak Kovács Judit dietetikus.

Ajánlott a műtét után gyakran, de egyszerre kis mennyiségeket enni és óvatosan bánni a fűszerekkel. Forrás: Shutterstock

Ehhez az kellene, hogy az epe minél gyakrabban ürüljön az epehólyagból. Ellenkező esetben könnyen besűrűsödhet, aminek következményeként a kőképződés esélye fokozódik.

Túlsúly, anyagcserezavarok, cukorbetegség és májbetegség is hajlamosít az epekő kialakulására.

"Ha valaki hosszú időn keresztül zsírban és koleszterinben gazdag étrenden él, számolnia kell a veszélyekkel. Elsősorban persze a súlynövekedéssel, ami már önmagában is kockázatnövelő tényező, de ha túl sok a zsír és koleszterin a szervezetben, az az epefolyadék állagának megváltozásához vezethet." – folytatja a szakember.

Az önsanyargató fogyókúráknak sincs jó vége, mivel a koplalás is kockázatnövelő tényező. Hiszen ha az epe nem tud kiürülni – mivel nincs inger erre –, akkor pang benne a folyadék és egyre sűrűbb lesz, mígnem kövekké áll össze.

Az epekövet nem minden esetben műtik, hiszen ha kisebbek a kövek, akkor azok viszonylag egyszerű módon távozhatnak is akár.

Az epe feladata nem egyszerű, ezért is fontos, hogy megőrizzük a normál működéséhez szükséges körülményeket. Forrás: Pinterest

Abban az esetben viszont, ha a kövek elzáródást okoznak, a legjobb megoldás a műtét, és számos esetben nem csak a köveket távolítják el, hanem magát az epehólyagot is.

Ha az epehólyagot eltávolították, akkor az epe kiválasztása folyamatos a bélbe. Idővel az epevezeték képes kitágulni és átvenni az epehólyag helyét, de ez hosszú folyamat.

Az epehólyag eltávolításával tehát a szervezetünk nem veszíti el azt a képességét, hogy epét termeljen és megeméssze a zsírokat, ugyanakkor azoknak az ételeknek a feldolgozása, melyhez több epére lenne szükség, nehézségekbe ütközhet, ezért elengedhetetlen a szigorú diéta.

– mondja a dietetikus. Ilyen étel lehet a tej, tejeskávé, tojás, margarin, fejes saláta, kelbimbó, paradicsom, zöldpaprika, paraj, hagyma és az aromás fűszerek, mint a zöldpetrezselyem, a kapor, a mustár, az ánizs, a kömény, a vanília és a szegfűszeg. Ezenkívül panaszt okozhat még néhány fajta gyümölcs, gyümölcslé is, például az ananász vagy a narancs.

A korábbinál jóval kisebb mennyiségben lehet fogyasztani szalámi- és kolbászféléket, a csokoládét, az olajban sült ételeket, a zsíros sajtokat, a tejszínes fogásokat.

"Ajánlott a műtét után gyakran enni, egyszerre kis mennyiségeket és óvatosan fűszerezni. Kerüljük a puffasztó ételeket, és táplálkozzunk zsírszegényen. Fontosnak tartom, hogy a diéta után is étkezzünk egészségesen: fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és kevés zsíros, megterhelő ételt. Sportoljunk rendszeresen, hiszen ezek mind-mind hozzájárulnak az egészségünk fenntartásához." – tanácsolja Kovács Judit.

A koffein tartalmú italokat (kávét, teát, energiaitalt, kólát) is érdemes kerülni, mert ezek hatására gyorsabban kiürül a gyomor, vagyis az elfogyasztott ételek gyorsabban a vékonybélbe kerülhetnek, és az epetermelés („raktár" hiányában) nem mindig képes alkalmazkodni ehhez.