Sokan íztelennek, jellegtelennek tartják a csirkemellfilét, pedig egy igazi jolly joker: könnyedén készíthető belőle mindenféle hétköznapi, gyors fogás, de egy bonyolult, „elegáns" ételköltemény központi eleme is lehet – állítja a Mindmegette.

A csirkemell elkészítése gyakran kifog a kezdő háziasszonyokon, mivel könnyű túlsütni. Tovább növeli a kihívást, hogy mellhús mérete, vastagsága változó: 40-60 dkg között mozoghat a csirkemelle súlya. Így előfordulhat, hogy bár betartjuk az elkészítés idejére vonatkozó ajánlást, mégis száraz és élvezhetetlen lesz a végeredmény. Szerencsére létezik olyan módszer, amellyel egyszerűbbé válik a sütés – a titok pedig nem más, mint a megfelelő vágási technika.A kifilézett csirkemellet úgy lehet a legkönnyebben egyenletesen átsütni, ha sütés előtt felszeleteljük a húst: az egész csirkemellet először vágjuk ketté, majd vízszintesen is vágjuk fel a csirkemell-darabokat. Hogyan? Tegyük a fél csirkemellet a vágódeszkára, egyik kezünkkel nyomjuk erősen lefelé, nehogy elcsússzon! A másik kezünkkel a kést a deszkával párhuzamosan tartva óvatosan vágjuk el a húst, így a csirkemell máris vékonyabb lesz! 

Az így feldolgozott hús néhány perc alatt átsül, miközben szaftos, ízletes marad.Forrás: Shutterstock

Ha a recept úgy kívánja, tovább lehet csökkentetni a hús vastagságát. Tegyük a félbevágott csirkemell szeletet két viaszpapír vagy folpack-darab közé, és húsklopfolóval óvatosan ütögessük a kívánt méretűre! Nem baj, ha nincs klopfolónk, rengeteg más, a konyhában biztosan megtalálható eszközt bevethetünk a sodrófától kezdve a borosüveg talpán át a serpenyőig.Az így felvágott csirkemellszeletek néhány perc alatt átsülnek, miközben szaftos, ízletes marad a hús.