Így készítsen barna cukrot otthon!

hajápolás szépségápolás barnacukor
Vágólapra másolva!
Ha a recept barna cukrot ír, akkor természetesen ön is barna cukrot használ, ugye? Akkor is, ha éppen nincs... Próbálja meg otthon előállítani, és eldöntheti, hogy a későbbiekben marad-e a boltban vásárolt cukornál, vagy inkább az ön által készített finomságot fogja a jövőben is használni! - tanácsolja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Bár az élelmiszerboltokban mindenféle cukor – a fehértől kezdve a barnán át a porcukorig – megtalálható, mind ugyanabból a növényből, nádcukorból vagy cukorrépából készül. Először megtisztítják, legyalulják, vízbe áztatják, majd kipréselik az alapanyagot. A végeredmény egy magas cukortartalmú oldat, amiből a cukron és a vízen kívül mindent kiszűrnek.

Az élelmiszerboltokban található minden cukor ugyanabból a növényből, nádcukorból vagy cukorrépából készül. Forrás: shutterstock.com / Eskymaks

Ezután az utóbbi nagy részét főzéssel elpárologtatják, a visszamaradt cukros pépet pedig centrifugákban hűtik le és kristályosítják ki. Eközben melléktermékként képződik melasz. A melasz tömegének nagyjából fele cukor, tartalmaz továbbá vizet és egyéb szerves vegyületeket is.

A barna cukor csupán abban különbözik a fehértől, hogy az eljárás végén visszaadagolnak bele némi melaszt, ezáltal megváltozik az aromája és az állaga.

Ha a fehér cukorból barna cukrot szeretnénk készíteni, csak meg kell fordítanunk a folyamatot, azaz a fehér cukrot kell barna cukorrá alakítanunk.

A feladat egyszerű, hiszen csak a melaszt kell visszaadnunk a cukorhoz:1 csésze cukor és 1 evőkanál melaszt keverjünk össze fakanállal (mixerrel még jobb): a cukor felszívja a melaszt és máris kész a barna cukor.

Ha sötétebb árnyalatú barna cukrot szeretnénk, akkor adjunk 2 evőkanál melaszt 1 csésze cukorhoz.
Szerencsére akkor sincs gond, ha nincs otthon melasz: használhatunk helyette juharszirupot, agavé nektárt vagy hajdina mézet, megtartva ugyanazt az arányt, mintha melasszal dolgoznánk.

Készítsen barna cukrot otthon! Forrás: Shutterstock