5 ok, amiért érdemes rendszeresen algát fogyasztani

wakame
Vágólapra másolva!
Valószínűleg egyszer-kétszer már mindenki találkozott wakamével – csak éppen nem tudta a nevét. A tengeri mustár néven is ismert, ázsiai konyhában gyakran használt tengeri zöldség a sushi éttermek kedvenc alapanyaga, fogyasztása pedig számos jótékony hatással bír – ajánlja a népszerű japán élelmiszert a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A wakame a barna algák fajához tartozik, enyhén édeskés, húsos zöldség. Frissen sötétbarna színű, de főzés során sötétzöld lesz. Színét a fucoxanthintnek, egy antioxidáns karotinoidnak köszönheti.

Az algákat – így a wakamét is – szuperélelmiszernek tartják: nem tartalmaz cukrot, magas a rost-és a fehérjetartalma, gazdag ásványi anyagokban.

Évszázadok óta alapélelmiszer a japán konyhában, ásatások szerint ezeket a növényeket már 10 000 évvel ezelőtt is fogyasztották az ázsiai szigetországban. A wakame gazdálkodás 1943-ban kezdődött, akkor szabadalmaztatta a termesztési technikát Youshiro Ohtsuki. Azóta világszerte egyre népszerűbb: a Markets and Markets kutatása szerint az algatermelés piaca 2020-ban 16,7 milliárd dollárra becsülhető.

Dietetikusok szerint a benne található tápanyagok teszik igazán értékessé a wakamét.

A kiemelkedő hazai portál a következőket emeli ki az algafogasztás előnyeiként:

  1. Támogatja a pajzsmirigy egészségét
    A jódnak fontos szerepe van a pajzsmirigyműködésben, a wakame pedig természetes jódforrás, így segíthet megelőzni a jódhiány okozhat pajzsmirigy-alulműködést. Jódtartalma a betakarítás helyétől függően változik, de átlagosan körülbelül 42 mikrogrammot tartalmaz grammonként. A jód ajánlott napi adagja felnőtteknek 150 mikrogramm.
  2. Csökkenti a magas vérnyomást, segíti a fogyást
    Természetes vérnyomáscsökkentő hatású Kutatások igazolták, hogy azok a magas vérnyomásban szenvedő, túlsúlyos betegek, akik napi 4-6 gramm algát fogyasztottak, nemcsak a hasi zsírtól szabadultak meg, hanem a vérnyomásuk is csökkent.
    A dietetikusok szerint a benne található tápanyagok teszik igazán értékessé a wakamét. Forrás: Magyar Konyha
  3. Védi a szív-és érrendszer egészségét
    A vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal teli wakame a szív egészségére is jótékonyan hat.

    Tanulmányok az LDL koleszterin- és a trigliceridszint, valamint a testtömeg javulásáról számoltak be azoknál a férfiaknál, akik a japán étrendet követtek a nyugati étrend helyett.

    A japán étrend tengeri moszatot tartalmazott, ami arra utal, hogy a tengeri zöldségek fontos szerepet játszhatnak a koleszterinszint normalizálásában.

  4. Rákellenes hatású
    Egy 2014-es tanulmány szerint a tengeri moszatokban vagy a barna algákban, például a wakaméban jelenlévő fukoidán rákellenes hatást mutat emlő- és vastagbélrák esetén. A fucoxanhtin rákellenes hatása is beigazolódott. A hagyományos kínai orvoslásban és a japán népi gyógyászatban a tengeri moszatot a daganatok kezelésére használják.
  5. Segíti a hormonális egyensúlyt
    A wakame nagy mennyiségű mangánt, vasat és kalciumot tartalmaz, amelyek szerepet vállalnak a hormonális egyensúly fenntartásában. A mangán és a kalcium segít a PMS tüneteinek javításában is. Egy, az American Journal of Obstetrics and Gynecology-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akiknek vérében alacsonyabb volt a mangánszint, erősebb fájdalmat és gyakoribb hangulatingadozást tapasztaltak a PMS és a menstruáció során.

A wakame frissen és szárított formában is könnyen beszerezhető a nagyobb hipermarketekben vagy ázsiai boltokban.

Miso leves: fermentált szójakrém, wakame, tofu és hagyma Forrás: Epicurious.com

Nyersen is fogyasztható, de a friss moszatot inkább a hűtőszekrényben tároljuk! Ha szárított wakamét vásárolunk, a legjobb, ha hűvös, száraz, sötét helyen, például a kamrában tartjuk, ahol lezárt csomagolásban akár egy évig is eláll. A szárított wakamét 10 percig áztassuk vízbe, és csak ezt követően adjuk az ételhez.

Használhatjuk salátákhoz, belefőzhetjük levesekbe (Japánban főként a miso leveshez adják), ragukba, szószokba.

Jól illik minden hal- és tenger gyümölcseiből készült ételhez, de rizs- és tésztaételekhez is.