Minden élelmiszernek van lejárati ideje a joghurttól kezdve a zöldségeken át a pékárukig. Ezeket ismerjük, figyelemmel követjük így nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy megromoljon bármi is. Ám egyes hűtőben tárolt alapanyagok gyakrabban penészesednek meg, komoly fejtörést okozva azoknak, akik nem szeretik kidobni az ételeket: számukra gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat a Mindmegette.

Bár a finomságokon megjelenő penészgombák látványa cseppet sem kellemes, a megjelenésük és növekedésük normális jelenség. A gombák tulajdonképpen komposztálják, újrahasznosítják azokat az élelmiszereket, amelyekbe bejutnak, hiszen nem tesznek mást, csak felgyorsítják a bomlási folyamatot.
A penészgombák az ellátási lánc bármely pontján megjelenhetnek a betakarításról kezdve a szállításon át az otthoni tárolásig. Mivel szaporodásukhoz nedves környezet szükséges, meleg, párás időben gyakoribb a penészesedés. Ha azonban sérül a hűtési lánc, a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek is veszélybe kerülnek.
A látható elváltozások elég egyértelműek: ha az élelmiszeren folt van, ami első pillantásra szürkének, bolyhosnak, porosnak tűnik, és/vagy a zöldség vagy gyümölcs megpuhult, sötétebbé vált, szinte biztos, hogy penészes.Bár a penész szabad szemmel jól látható, ez egy gomba, aminek a spórái sokkal mélyebbre jutnak az élelmiszerekben, mint amennyi látható. 

Bár a penészgombák látványa cseppet sem kellemes, megjelenésük normális jelenség.Forrás: Origo

Általános szabály, hogy a penész könnyebben terjed a puha élelmiszerekben (például a kenyérben, a gyümölcsökben és a lágy sajtokban), ezért nem szabad egyszerűen csak levágni a penészes részt és megenni a maradékot. Ezeket az élelmiszereket sajnos ki kell dobni!
Ha azonban a keményebb állagú élelmiszerekben indult meg a penészesedés, van remény arra, hogy az egészséges részeket megmentsük, ugyanis a penészgomba sűrűbb anyagban nehezebben terjed. Ilyenkor távolítsuk el a penészes részt – némi ráhagyással persze – és máris fogyaszthatjuk a penészmentes részt. A kést, amivel dolgoztunk, azonnal mossuk le mosószeres melegvízzel!

Senki nem tudja már, mi van a penész alatt.Forrás: Origo

A gombaspórák a levegőben szállva is terjednek, könnyedén megfertőzhetnek más élelmiszereket is.
Ha kétségeink vannak, akkor inkább dobjuk ki az ételt, a penész ugyanis veszélyes mikotoxinokat termelhet, és allergiát, súlyos légúti fertőzéseket okozhat.

A neves gasztronómiai portál úgy látja, hogy így előzhető meg leghatékonyabban a penészesedés:

 • A leghatékonyabb védekezés, ha a frissen vásárolt, könnyen romló élelmiszereket azonnal felhasználjuk. Ha csak annyi élelmiszert vásárolunk, amit a vásárlást követő 3-4 napban elfogyasztunk, jelentősen csökkentjük a penészgombák megjelenésének esélyét.
 • A  romlandó ételeket tartsuk jól látható helyen! Nevezzünk ki egy „Ezt edd meg először!" polcot a hűtőben!
  Penészes margarinForrás: Origo
 • Tálalásnál, tárolásnál fedjük le az élelmiszereket/ételeket, hogy megakadályozzuk a levegőben lévő spórák megtelepedését! Az élelmiszerek/ételek nedvességtartalmának megőrzése érdekében – friss, szeletelt gyümölcsök és zöldségek, friss saláták – használjunk műanyag fólia csomagolást, lefedhető tároló edényt!
 • A felbontott konzerveket, amelyek romlandó ételeket tartalmaznak, öntsük át tiszta, fedéllel ellátott edénybe, és azonnal tegyük hűtőszekrénybe!
 • A romlandó ételeket ne hagyjuk szobahőmérsékleten 2 óránál tovább!
 • A maradékokat, lekvárokat, joghurtokat és sajtokat tároljuk légmentesen záródó edényekben!
 • A maradék ételeket használjuk fel 3-4 napon belül!
 • Tisztítsuk a hűtőszekrényt rendszeresen vízzel és szódabikarbónával és/vagy ecettel!
 • Dobjuk ki az olyan eszközöket, tárolóedényeket, amelyeket nem tudunk megfelelően kitisztítani!