Így készítse elő a tojást a felhasználás előtt

tojás Mennyi az annyi – galéria
Két csirkének egy teljes hétig kell tojnia, hogy a boltokban kapható egy doboznyi tojást megvehessük.
Vágólapra másolva!
A tojás az egyik leggyakrabban használt konyhai alapanyagunk. Sok tojást fogyasztunk, ezért sokat is vásárolunk. Van, akinek mindegy, honnan szerzi be a heti tojásadagot, de akadnak szép számmal, akik a piacon vásárolt tojásokra esküsznek. A nagy kérdés azonban mindkét táborban ugyanaz: felhasználás előtt meg kell mosni a tojást? Ennek járt utána alaposan a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A NÉBIH tájékoztatása szerint a kérdés eldöntéséhez tudnunk kell, hogy honnan származik a tojás: más a helyzet a boltokból, hipermarketekből beszerzett tojással és más a kistermelőktől, piacon megvásárolt tojással.

Bolti tojás

A kereskedelemben kapható tojások tojáscsomagoló központokból kerülnek az üzletek polcaira. Ezeken a helyeken a tojásokat átválogatják, a szennyezett felületű, törött tojásokat eltávolítják.

A tojás az egyik leggyakrabban használt konyhai alapanyagunk. Forrás: Shutterstock

Néhány helyen különböző módszerekkel csírátlanítják a tojások felületét.

Ha az eljárást alkalmazó vállalkozás laboratóriumi vizsgálatokkal alá tudja támasztani, hogy a felületkezelés biztosítja a tojás felületének hatékony csírátlanítását, akkor a „fertőtlenített" szót használhatja a csomagoláson.

Emiatt a bolti tojásokat nem szükséges megmosni, annál is inkább, mert a tojások mosása problémákhoz vezethet, különösen ha nagyon forró vagy nagyon hideg a víz.

A tojáshéj egy porózus szerkezetű, szervetlen anyagokat tartalmazó kemény burok, mely külső felületét kutikula borítja: ez védi a héjat és ezáltal a tojás belsejét a fertőzésektől.

Mosással ezt a kutikulát károsíthatjuk, de ha mégis szeretnék mi magunk megtisztítani a tojást, csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük.

Háztáji tojás

Ha otthon tartunk tyúkokat vagy a piacon termelőtől vásárolunk tojást, más a helyet.

Bár ezek a tojások garantáltan frissek, nagyobb odafigyelést igényelnek, mint a boltban vásároltak.

Ha a tojásokon törmelék, trágya van, mindenképpen tisztítsuk meg a felületüket. A friss tojásokat meleg (ne forró) folyóvízzel mossuk le, óvatosan áttörölve egy puha kendővel, nehogy a szennyeződések a porózus héjon keresztül bejussanak a tojás belsejébe.

Van, akinek mindegy, honnan szerzi be a heti tojásadagot, de akadnak szép számmal, akik a piacon vásárolt tojásokra esküsznek. Forrás: Shutterstock

A tojást nem szabad sokáig vízben állni hagyni és várni, hogy leázzanak a szalma- és egyéb szennyeződések, mert azok bejutnak a belsejébe.

A tojás felütését tiszta környezetben, határozott mozdulattal végezzük egy tiszta edénybe. A tojáshéjat tegyük papírtörlőre, majd azonnal távolítsuk el a konyhapultról vagy az asztalról, hogy elejét vegyük a baktériumok szaporodásának!