Ezzel a trükkel olcsón újjávarázsolhatja tűzhelyét

indukciós főzőlap, takarékos, elektromos, mágneses
Az indukciós főzőlapok 50 évvel ezelőtt mutatkoztak be.
Vágólapra másolva!
Valószínűleg minden tűzhelyen akad néhány makacs folt, amit a napi főzések utáni kisebb takarítással nem tudunk eltüntetni. A házi praktikák sora végtelen: a Mindmegette most bemutat kettőt, amivel biztosan sikerül rendbe tenni a tűzhelyünket.
Vágólapra másolva!

A legjobb természetesen az, ha minden főzés után megtisztítjuk a tűzhelyünket, csábító lehet a gondolat, hogy azonnal hozzákezdjünk a munkához, ahogy elkészült az étel, ám fontos megvárni, amíg a tűzhely teljesen kihűl. Egyrészt megégethetjük magunkat, másrészt egyes főzőlapok – különösen az üveg felületűek – károsodhatnak a tisztítószerektől.

Valószínűleg minden tűzhelyen akad néhány makacs folt, amit a napi rutin részeként nem tudunk eltüntetni. Forrás: Thinkstock

Kezdjük egy olyan konyhai alapanyaggal, amely minden háztartásban megtalálható: a citrommal.

Egyenlő arányban keverjünk össze citromlevet ecettel, és máris kész a természetes zsíroldó szer!

Permetezzük az oldatot a tűzhelyre, majd hagyjuk állni kb. 15 percig. Amennyiben az égők körüli erős szennyeződések eltávolítására a citromos-ecetes keverék nem elég, szórjunk az égett foltokra szódabikarbónát, és finoman súroljuk át szivaccsal vagy puha kefével!

A citromot félbevágva közvetlenül is dörzsölhetjük az üveg- vagy fém főzőlapokat, hogy extra fényt kapjon a felület.

Ha kifogytunk a citromból, próbáljuk ki az olajat! Furán hangzik, és úgy tűnhet, hogy csak tovább növeljük a káoszt, de egy kis mennyiségű növényi olaj – főleg az olívaolaj – fellazítja a zsírfoltokat. Ezután már elég lesz enyhe tisztítószeres vagy ecetes ronggyal áttörölni a tűzhelyet.

A legjobb természetesen az, ha minden főzés után megtisztítjuk a tűzhelyünket. Forrás: Origo