Tudta, hogy a kelbimbó az egyik legegészségesebb zöldségünk? Alacsony a kalóriatartalma, ellenben rengeteg tápanyagot, például A-, C- és K-vitamint, mangánt tartalmaz. Aki eddig idegenkedett a harsogó kis zöld vitaminbombáktól, ideje, hogy beépítse az étrendjébe! - javasolja a Mindmegette.

A neves gasztronómiai portál szerint már a vásárlásnál érdemes figyelni: válasszunk kisebb és sötét zöld, frissebb kelbimbókat, ezeknek ugyanis édesebb az ízük! Ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, mert akkor veszít tápértékéből és felerősödik jellegzetes kesernyés íze. A legjobb, ha nem is főzzük, hanem sütjük. A legízletesebb air fryer-ben, azaz forró levegős sütőben elkészítve, de természetesen légkeveréses sütőben, sütőben is készülhet. 

Már a vásárlásnál is érdemes odafigyelni néhány apróságra.Forrás: AFP

Elkészítése:

 1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra!
 2. Vágjuk le a kelbimbók végét, húzzuk le a külső fonnyadt, halvány leveleket majd vágjuk félbe a kis fejeket!
 3. Keverjünk össze olívaolajat, sót, frissen őrölt borsot és kevés pirospaprikát!
 4. Forgassuk bele az olajos keverékbe a kelbimbókat!
 5. Tegyük a sütőbe 5 percre, majd fordítsuk meg és süssük újabb 5 percig. Ha igazán ropogósan szeretjük, rázzuk alaposan össze, és süssük még néhány percig!
  Aki eddig idegenkedett a harsogó kis zöld vitaminbombáktól, ideje, hogy beépítse az étrendjébe!Forrás: Shutterstock
  Ezért érdemes kelbimbót fogyasztani
  Már egy adag elfogyasztásával fedezhetjük a napi C- és K-vitamin szükségletünket. A C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét – akár idősebb korban is. A C- és az A-vitamin védi a bőr egészségét, a K-vitamin védi, erősíti a csontokat. Fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében is: azok a kéntartalmú vegyületek (mint például a szulforafán), amelyeknek kesernyés ízét és kellemetlen szagát köszönheti, valamint a klorofill is hatékony rákellenes anyagok.