Fontos titkokat árulunk el a sóskáról

sóska
Vágólapra másolva!
A tavasz első zöld vitaminjának is nevezik a sóskát, ami nem véletlen, hiszen amellett hogy finom, több kedvező egészségügyi hatása is van az Európában is őshonos gyógynövénynek. A Mindmegette összegyűjtötte a sóskafogyasztás hét legfontosabb tudnivalóját.
Vágólapra másolva!

Vajon tényleg tisztában vagyunk ennek a gyógynövénynek a jótékony tulajdonságaival? Sokan el sem hiszik, hogy milyen kedvezően tud hatni a sóska az egészségre. Bővítsünk tudásunkat a sóska gyógyító hatásairól,

használjuk alapanyagként a konyhában is amilyen gyakran csak tudjuk, hiszen kívül és belül is jót tesz a testünknek!

A neves gasztronómiai portál szerint a következő hét, kevéssé ismert előnnyel jár a növény fogyasztása:

  1. Vitaminokban gazdag
    Rendkívül gazdag tápanyagokban, szinte felturbózza a testet. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz és gazdag B1, B2, és B9 vitaminokban. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin segít javítani a látást, és csökkenti az éjjeli látási nehézségeket, a farkasvakságot. Savanyú ízét az oxálsav biztosítja. Bővelkedik káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban, flavonoidokban és vasban.

  2. Segít a fogyásban
    Mivel rengeteg vitamint tartalmaz, de elenyésző a zsírmennyisége, a fogyókúrázóknak is a barátja. Van benne bőven protein és szénhidrát, de kevés kalóriát tartalmaz. Flavonoid és egyéb antioxidáns tartalma miatt jó a vízhajtó és az emésztést serkentő hatása. A test méregtelenítését segíti még a benne lévő protolitikus sav is. Készítsünk belőle sóskateát vagy forrázatot, ezek csökkentik a puffadást!
    Az alapvető gyógynövény konyhai felhasználása számtalan egészségügyi előnnyel jár. Forrás: Mindmegette.hu
  3. Csökkenti a vérnyomást
    A levelekben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a rossz koleszterin- és trigliceridszintet a testben, ez eredményezi az alacsonyabb vérnyomást. Ideális azok számára is, akik erősíteni szeretnék az immunrendszerüket.

  4. Véd a vírusoktól
    Fitokémiai vegyületei vírusellenes hatást mutatnak. Egy vizsgálat során kiderült, hogy a kivonata csökkentette az influenza vírus szaporodását, illetve annak növekedését a gazdasejtekben.

  5. Viszlát, herpesz!
    A különféle bőrbetegségek ellen is hatékonyan veszi fel a harcot, ami a flavonoidoknak és gazdag C-vitamin tartalmának köszönhető. Ezek hatékonyak a herpesz és a pattanások ellen. A száraz sóskaleveleket használhatjuk a viszkető sömör ellen, arcpakolásként pedig segít megelőzni a ráncokat, és összehúzza a bőrt, a pórusokat.
    A levelekben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a rossz koleszterin- és trigliceridszintet a testben. Forrás: Mindmegette.hu
  6. Megszünteti a hajhullást
    A benne lévő vitaminok ápolják a száraz, töredezett hajat, megelőzik és megszüntetik a hajhullást és kopaszság ellen is használhatják pakolásként. Forrázzunk le egy nagy maroknyi sóskalevelet, a forrázatát hagyjuk kihűlni, majd ezzel öblítsük át a hajunkat, fejbőrünket úgy, hogy közben alaposan megmasszírozzuk.

  7. Erősíti a csontokat
    Mivel a zöld levelek gazdagok kalciumban, segít a csontok erősségének megtartásában. Ezért különösen ajánlott a nőknek gyakrabban enniük ebből, hiszen az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.