Az igazi kávérajongók szemes kávét vásárolnak és nagy gondot fordítanak a megfelelő tárolásra is. A legtöbben közülük biztosan hallottak már arról, hogy a pörkölt kávé a fagyasztóban őrzi meg leginkább frissességét, míg mások ezzel nem értenek egyet. A Mindmegette utánajárt, hogy mi is az igazság.

Ahány ház, annyi kávézási szokás és annyi kávétárolási mód. Ahhoz, hogy igazán élvezhessük a fekete nedűt, fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt a tárolással kapcsolatban. Így például ne tegyük a kávét olyan helyre, ahol nagy és gyakori a hőmérséklet-ingadozás, vagy ahol napfény éri. A legjobb, ha sötét üveg- vagy fémedénybe zárva, a szekrénybe tároljuk, messze a tűzhelytől.A fagyasztó is jó ötletnek tűnik, de néhány dologgal számolni kell, ha ezt a módszert választjuk, különben a kávébab néhány nap alatt tönkremegy.
Amire sokan nem gondolnak, de hűtőben tárolásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni a kávé erős vízmegkötő képességét. Ez azt jelenti, hogy ha a kávét nem zárjuk le alaposan fagyasztás előtt, akkor felszívja a mélyhűtőben a nedvességet – ez pedig az ízét és az állagát is megváltoztatja. 

Ahhoz, hogy igazán élvezhessük a fekete nedűt, fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt a tárolással kapcsolatban.Forrás: Pinterest

A másik pedig, hogy a mélyhűtőben gyakran erős szagok terjengenek (ha más nem, a klasszikus „hűtőszag"), amelyeket a kávébab simán magába szív.
Ezeket kiküszöbölhetjük, ha a kávét az eredeti csomagolásában hagyjuk, és úgy fóliázzuk körbe legalább kétszer.

Ha nem egyszerre használjuk fel a kávét, akkor a lehető legrövidebb időn belül tegyük vissza a mélyhűtőbe a maradékot, hogy a vízmegkötő hatás ne tudjon érvényesülni.Felhasználás előtt hagyjuk a kávébabot 1-2 órát nyitott csomagolásban állni, hogy a nedvesség elpárologjon a szemekről – ezzel egyébként a kávégépet is védjük.

Ahány ház, annyi kávézási szokás és annyi kávétárolási mód.Forrás: Shutterstock

A kávét darálva is fagyaszthatjuk: őröljük meg a szemeket, osszuk szét kisebb adagokra, majd légmentesen záródó zacskóban tegyük be a hűtőbe.