A méz egyre gyakrabban szerepel az összetevők között, különösen, ha „cukormentes" receptről van szó. Pedig szó sincs arról, hogy a méz diétás lenne: aki figyelni szeretne a testsúlyára, bánjon óvatosan ezzel a ragacsos édességgel.
A mértékletesség fontos: 1-2 teáskanálnyi naponta nem árt, sőt ásványi anyag és antioxidáns tartalma, természetes antibakteriális hatása miatt jól tesszük, ha az étrendünk része marad, a túl sok mézfogyasztás azonban – a cukorhoz hasonlóan – nemcsak súlygyarapodáshoz vezethet, de megnő a 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásának kockázata is.
A népszerű gasztronómai portál szerint a következőkkel helyettesíthetjük leghatékonyabban a mézet:
A datolyapaszta minden süteményben, de különösen a csokis sütikben nagyon jó mézhelyettesítő.
Kellemesen édes ízű, jelentős a vitamin- és ásványi anyag tartalma.
Bár tartalmaz magnéziumot, mangánt és cinket, ettől nem lesz egészséges.
Ragacsosabb és enyhébb ízű, mint a méz. Kávéhoz, teához ideális. Ha sütikben használjuk méz helyett, érdemes legalább negyedével többet használni belőle, mint a mézből.
A méznél lágyabb, „vékonyabb" szirup. Hosszabb, vagy rövidebb ideig is hevíthető, ettől függően világosabb vagy sötétebb lesz a végeredmény.
A sötétebb változatot kevésbé szűrik, ezért a szilárd anyagok nagyobb arányban maradnak meg benne, íze erőteljesebb lesz, jobban hasonlít a juharsziruphoz.
Bár sok értékes tápanyagot tartalmaz, a magas malátatartalom miatt mértékkel használandó.