Nincs otthon bor a főzéshez? Mutatjuk, hogyan helyettesítse!

sütés főzés karácsony ebéd vacsora bor fiatal pár konyha
Vágólapra másolva!
Aki rendszeresen iszik bort, biztosan mindig akad otthon egy palackkal a kedvencéből. De mi a helyzet, ha nem vagyunk borivók, a recept viszont borért kiált? Több eset lehetséges: vagy útra kelünk, és beszerzünk a legközelebbi kisboltból egy üveg nem túl jó minőségű bort, vagy egyszerűen kihagyjuk az ételből. A Mindmegette azonban azt tanácsolja: próbáljuk meg helyettesíteni. Segítünk!
Vágólapra másolva!

Az elején tisztázzuk: a bornak nincs tökéletes helyettesítője!

Két egyforma étel, amelyek közül az egyikben bor, a másikban pedig valamilyen helyettesítő van, különböző ízű lesz.

Hogy mennyire, azt több dolog is befolyásolja. Először is az, hogy mennyire fontos alapanyag a bor a receptben. Például a vörösboros marhapörköltnél az étel alapjául szolgál a bor, így meglehetősen nehéz helyettesíteni bármivel. Viszont ha egy sütőtökös rizottót készítünk, ahol a bor fontos ugyan, de mégsem fő összetevő, könnyebb találni helyettesítőt. Másodszor az sem mindegy, milyen bort kell cserélni: a vörösbor nehezebb dió, mint a fehér. Előbbi ugyanis színt ad az ételnek, a savak fanyarságot, aromát... A száraz fehérbort már könnyebb pótolni, ennél ugyanis "csak" az édeskés, gyümölcsös, enyhén savas hatást kell valamivel utánoznunk.

A közhiedelemmel ellentétben a borban lévő alkohol, ha kulináris alapanyagként használják, nem meghatározó,

mivel főzés közben szinte teljesen elpárolog. Kivételt képeznek azok a receptek, ahol a bort nem hőkezelték, például néhány zselében, boralapú pácban.

  • Almabor
    Az egyik legnyilvánvalóbb helyettesítője a bornak minden receptben. Hasonló ízprofillal bír, így szinte észrevehetetlen a csere.

  • Más gyümölcsborok
    A gyümölcsborokban markánsan jelen van a gyümölcs illata, íze, ezért azt gondolhatnánk, hogy nem jó helyettesítők. Ennek ellenére jól működnek, csak figyelembe kell venni, hogy milyen ételt készítünk és milyen gyümölcsborunk van otthon. A felhasznált alapanyagokból függően még a vörösbort is tudod helyettesíteni például egy piros bogyós gyümölcsökből készült borral.
    A bornak nincs tökéletes helyettesítője Forrás: Shutterstock
  • Gyümölcslevek
    A gyümölcslevek közül nyilvánvalóan a szőlőlé a legjobb helyettesítő. Felhasználáskor vegyük azonban figyelembe, hogy ezek az üdítőitalok nagyon édesek, így mindenképpen hígítsuk fel vízzel vagy borecettel, esetleg adjunk hozzá citromlevet. Különösen azoknál az ételeknél működik, ahol csak kis mennyiségű borra van szükség.

  • Almaecet
    Ha esetleg van kéznél, az almaecet remekül helyettesíti a fehérbort. Enyhén édes, mint a bor, és hasonlóan érlelt mélységű. Adjunk az ételhez annyi almaecetet, mint a receptben előírt bormennyiség.

  • Fehér borecet
    Ha a recept száraz fehérbort kíván meg, a fehérborecet megfelelő alkoholmentes helyettesítő. Mivel fehérborból készül, meglesz a kívánt íz – de ne feledjük, hogy sokkal savasabb lesz. Hígítsuk fel az ecetet vízzel, hogy picit csökkentsük a savasságot: 50 százalék ecet és 50 százalék víz keveréke tökéletes lesz.
    Az almaecet remekül helyettesíti a fehérbort. Forrás: Shutterstock
  • Húsleves
    Ha a bor testességére van szükség az ételünkbe – például más összetevőket főzni vagy párolni benne, esetleg mártásalapnak kell – akkor használhatunk helyette húslevest. A zöldség- és csirkehúsleves bármilyen ételhez használható: zöldséghez, húshoz vagy akár halhoz is. Ha húslevessel helyettesítjük a bort, ne feledkezzünk meg a sav-cukor egyensúlyról: adjunk ecetet és cukrot a leveshez! Ha enyhén sózott húslevest használunk, érdemes megkóstolni az elkészített ételt, mielőtt további sót adnánk hozzá.

  • Gyömbérsör
    Furcsa ötletnek tűnhet, de a gyömbérsörnek ugyanolyan száraz, édes íze van, mint a fehérbornak, tehát jól működik. Azonos mennyiségben cserélhetjük: ha a recept 2 dl bort ír, adjunk az ételhez 2 dl gyömbérsört.
    Ha a bor testességére van szükség az ételünkbe, akkor használhatunk helyette húslevest. Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter
  • Kombucha
    Kiválóan helyettesítheti a bort. A zöld teával, fehér teával vagy más gyógyteával készített, az optimálisan savasra-édesre érlelt könnyű kombucha ugyanolyan jó helyettesítője lehet a bornak, mint az almabor.

  • Víz
    A víz nem a legjobb helyettesítője a bornak, de egy kevés borecet és a cukor hozzáadásával megpróbálhatjuk hozni a bor ízvilágát. Vizet használhatunk a bor helyettesítésére olyan esetekben, amikor bor szerepel ugyan a receptben, de nem játszik meghatározó szerepet. Inkább csak a folyadékmennyiség megtartását segíti: nem hagyja az ételt kiszáradni.