Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk, a kovászos uborka nélkül, elő hát a legnagyobb befőttesüvegünkkel, hiszen a Mindmegette most bemutatja, hogyan érdemes befőzni, hogy tökéletes és ropogós legyen!

A kovászos uborka elkészítéséhez egészséges és lehetőleg azonos méretű, közepes nagyságú uborkákat érdemes összeválogatni. Kovászoláshoz legjobb a 8-10 cm-es fürtös uborka. Ennek tömör a húsa és apró a magja, így kovászolás után is ropogós, finom marad. A túlérett, sárga uborka nem alkalmas eltevésre. 

Már a bevásárlásnál ügyelnünk kell a megfelelő uborkák kiválasztásáraForrás: Shutterstock

Az alaposan megmosott uborkák végeit vágjuk le, mert keserűek lehetnek! Ezután szurkáljuk meg mindet villával, vagy hosszában hasítsuk be mindkét oldalukat, hogy jól átjárhassa őket a sós víz.
Gondosan mossuk el az üveget, és tegyünk kaprot az aljára, a sárga virágával együtt! A friss kapor sokkal intenzívebb ízű, mint az öreg vagy a szárított. Könnyebben bele tudjuk állítani az uborkákat az üvegbe, ha kissé megbillentjük. A résekbe dugdossunk kisebb darabokat, és a sorok közé is tegyünk kaprot. 

Nem múlhat el a nyár kovászos uborka nélkül!Forrás: Ács Bori

Bőven forraljunk sós vizet, és bolondítsuk meg a lét a saját szánk íze szerint fokhagymával, tormával, borssal, esetleg korianderrel. A langyosra hűtött lét töltsük az uborkára, hogy teljesen ellepje.

Az erjedési folyamat beindításához fektessünk az uborkára kenyérszeletet, hogy az üveg szájáig érjen, majd nedvesítsük meg a lével! Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér, de a száraz is megfelel. A teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra kirakott üveget fedjük le egy kistányérral, majd forgassuk félnaponta, hogy mindenhol érje a napsütés. Noha a kovászoláshoz nélkülözhetetlen a meleg, ne engedjük, hogy a lé felforrjon a tűző napon, mert ettől elpusztulnak a kovászolást végző élesztőgombák, és az uborka megromlik.