Nincs is jobb a házi meggybefőttel készült meggyes piténél vagy piskótánál, de még a meggyleves is finomabb, ha saját terményből csináljuk. Az viszont, hogy a népszerű gyümölcs befőzése július elején, többnyire 30 fokos nyári hőségben zajlik, érthető módon sokaknak kedvét szegi. A Mindmegette most bemutat egy autentikus, garantáltan tartósító, főzés nélküli meggyeltevési metódust: a pincés meggyet.

Tombol a nyári befőzési szezon - és ezzel párhuzamosan a kánikula is, így még azoknak is komoly kihívás nekiállni a gyümölcsök, zöldségek eltevésének, akik rutinosak és elszántak. Ez régen sem volt könnyű feladat, és már akkor sem átallottak a profi háziasszonyok kitalálni olyan trükköket, amivel leegyszerűsíthetik, megkönnyíthetik ezt a folyamatot. Így született meg a pincés meggy intézménye, ami egy: főzés nélküli befőzés, kettő: a meggy kimagozásán, majd a kész befőtt üvegekbe kanalazásán kívül sok feladat nincs vele. Akinek nincs pincéje, az se ijedjen meg: a hűtőszekrény legfelső polcán nagyjából ugyanaz a hőmérséklet, mint egy százéves téglapincében.

Pincés meggy

Hozzávalók:

 • 5 kg meggy (kimagozva)
 • 1 kg kristálycukor
 • 1 tk borkősav

Elkészítése:

 1. A meggyet kimagozzuk.
 2. Egy nagy tálban a gyümölcsöt összekeverjük a megfelelő mennyiségű cukorral, majd hűvös helyen (pincében vagy a hűtőszekrény legfelső polcán), időnként megkavarva addig pihentetjük (kb. 2 nap), amíg teljesen felolvad benne a cukor.
 3. Ha ez megtörtént, 1 tk borkősavat keverünk hozzá, majd kifertőtlenített befőttes üvegekbe szedjük, annyi lével, amennyi épp ellepi a gyümölcsöt. Celofánnal, és - ha megvan -, a befőttes üveg tetejével légmentesen lezárjuk.
  TIPP
  A visszamaradt meggylevet töltsük szörpös üvegbe, és dobjuk fel vele a házi limonádénkat, vagy fogyasszuk magában, szódával hígítva!

   

  Nincs is jobb a házi meggybefőttel készült meggyes piténél vagy piskótánál.Forrás: Shutterstock