Kissé hihetetlen, de a híres tengerész természetfeletti ereje egy félreértésen alapult. Ez a félreértés pedig nem más, mint egy elírt tizedesvessző, aminek köszönhetően kiemelkedően magas vastartalmat tulajdonítottak a spenótnak. Ám annak ellenére, hogy Popeye karakterét egy elírásra alapozták, nem is olyan régen egy újabb csavar jött a történetbe – adta hírül a Mindmegette.

Nem csoda, hogy sokaknak a spenótról a mai napig Popeye, a tengerész jut az eszébe, ami egyébként egy 1919-es képregény adaptációjából született, majd lett belőle egy óriási sikerű rajzfilmsorozat. Az alkotók között egy magyar szál is felfedezhető, ugyanis Tom Sims mellett Zaboly Béla dolgozott a folyton pipázó, félszemű tengerész világhírű karakterén. 

Kissé hihetetlen, de a híres tengerész természetfeletti ereje egy félreértésen alapult.Shutterstock

Akik esetleg nem ismerik a mesét, azoknak dióhéjban annyit kell tudniuk, hogy az 1937-től vetített sztoriban Popeye fülig szerelmes egy Olivia nevű lányba, és ahogyan az lenni szokott, a hatalmas alkarokkal rendelkező tengerész mindent megtesz azért, hogy elnyerje szíve választottjának kegyeit. A hős figura kalandjai során persze mindig valamilyen slamasztikába kerül, amit a spenótból nyert erejének köszönhetően mindig megold.A rajzfilm sikereit mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy akkoriban Amerikában harmadával nőtt a spenótfogyasztási kedv. Ez nem csoda, hiszen mindenki olyan szeretett volna lenni, mint a hős Popeye, akinek minden konzerv után csak úgy duzzadtak az izmai, öklével pedig nem szívesen találkozott egyetlen gazember sem.
1870-ben a német Erich von Wolf egy kutatás során megállapította, hogy a spenót vastartalma igen magas. Jegyzeteiből kiderült, hogy 100 gramm spenótra nem kevesebb, mint 35 gramm vas jut, ami azért valljuk be, igen jelentős mennyiség az arányokat nézve. A figyelmetlen professzor azonban egy igen nagy hibát vétett, amire csak hatvan évvel később jöttek rá. Kiderült, hogy a tudós az eredmény feljegyzésénél rossz helyre húzott egy tizedesvesszőt, így a 35 gramm csupán csak 3,5 gramm, ami már egyáltalán nem számottevő. Popeye kalandjai azonban olyannyira nagy nyomot hagytak az emberekben, hogy a tévhit, miszerint a spenóttól erősek leszünk, végérvényesen bebetonozódott a fejekbe.

Mindenki olyan szeretett volna lenni, mint a hős Popeye.Forrás: Express

Aki most azt hiszi, hogy itt meg is dőlt a spenótnak tulajdonított szupererő legendája, az nagyot téved. 2012-ben néhány svéd kutató újra rászállt a témára, és tanulmányukban igazolták, hogy a leveles zöldség tényleg erősíti az izmokat. Mindez a benne található nitrátnak köszönhető, ami nem mellesleg számos más zöldségben is megtalálható természetes állapotban.

Amíg a rajzfilm futott, Amerikában harmadával nőtt a spenótfogyasztás.Forrás: Origo

Ezt az eredményt később egy ausztrál kutatócsoport is megerősítette, akik ráadásul azt állítják, hogy az idősebb felnőttek esetében az ilyen jellegű étrend az izomveszteséget is csökkentheti. A szakértők egyébként olyan adatbázist használtak fel a kutatás során, amely 3759 ausztrál embert követett végig egy tizenkét éves perióduson. Az eredmények azt mutatták, hogy a láberősség 11 százalékkal magasabb volt azoknál, akik legalább napi egy adag zöld leveles zöldséget fogyasztottak, arról nem beszélve, hogy náluk a sétatempó is négy százalékkal javult. A szembetűnő teljesítményjavulás szerintük is a nitrátnak köszönhető, ami a brokkoliban, a fejes salátában, a káposztában és a kelkáposztában is megtalálható.
Szóval kijelenthetjük, hogy a spenóttól tényleg erősebbek leszünk. Persze nem olyan látványosan, mint ahogy azt Popeye esetben láthatjuk, de hosszú távon tényleg működhet a dolog.