Ausgusztus elején már igazán semmi sem tarthat távol bennünket a szabadtéri sütögetésektől – ilyenkor ínycsiklandó, finom illat lengi be a kerteket, teraszokat. Ezek az illatok viszont nem csak a számunkra csábítóak, hanem a rovaroknak is, és a legyek, darazsak és más kellemetlen látogatók meg is keseríthetik az eredetileg jól induló, békés, hétvégi programot. A szakértők szerint azonban nem kell pánikba esni, vagy bonyolult, drága kütyükre költeni, hiszen vannak olyan trükkök, amivel úgy tehetjük viszonylag rovarbiztossá a grillezést, hogy az nem fáj különösebben a pénztárcánknak sem – állítja a Magyar Konyha.

„Nincs annál rosszabb, mint amikor szeretnénk kellemesen eltölteni az időt a kertben a családdal vagy a barátokkal, csevegni, sütögetni, és megjelennek a nemkívánatos bogarak" – fejtegeti a brit Gardening Express nevű kertészeti hálózat szóvivője a Daily Mailnek. 

Augusztus elején már igazán semmi sem tarthat távol bennünket a szabadtéri sütögetésektől – ilyenkor ínycsiklandó, finom illat lengi be a kerteket, teraszokat.Forrás: Shutterstock

„A rovarok ilyenkor bizony megkeseríthetik az életünket, de szerencsére léteznek olyan olcsó módszerek is, amelyekkel távol tarthatjuk őket a grilltől. Az alábbi trükkök igazán egyszerűek, és többségükhöz olyan dolgokra van szükség, amelyek az otthonainkban amúgy is megtalálhatóak."
Több költséghatékony módszer is létezik arra, hogy a szabadtéri sütögetés alatt ne kelljen a bogarak inváziójával hadakozni. A szakértő szerint meglepően jól működhet, ha néhány vízzel teli befőttes üvegbe pénzérméket dobálunk, majd fellógatunk a napos terasz körül. A fényvisszaverődés ugyanis állítólag elriasztja a legyeket. Hasonlóan működik, ha poharakat töltünk meg vízzel, és azokba dobunk 1-2 fényes érmét, majd a grill köré, vagy ebédnél az asztalra pakoljuk őket.
Talán nem is gondolunk rá, de a fűnyírás is hasznos lehet, ha csökkenteni szeretnénk a sütögetés idején felbukkanó rovarok számát. A szakértő azt javasolja, hogy ha tehetjük, a grillezés előtt egy-két nappal vágjuk le a füvet, mert ezzel elejét vehetjük annak, hogy a hosszú fűben a kelleténél több rovar bujkáljon.Néhány rovar ki nem állhatja a citrom vagy a fokhagyma illatát, ezért a szakértő azt javasolja, szabadtéri sütögetés esetén mindig szeleteljünk fel pár citromot, illetve vágjunk félbe néhány gerezd fokhagymát, és ezeket tegyük a megsütött, feltálalt ételek közé.

Néhány rovar ki nem állhatja a citrom illatát.Forrás: Shutterstock

Ezzel a trükkel sokkal nyugodtabb lesz az étkezés, hangzik a tanács. Léteznek más rovarriasztó módszerek is, amelyek elkészítése nem igényel különösebb kézügyességet. Akit például a darazsak jelenléte kínoz, próbálja ki, hogy kilógat néhány felfújt vagy kitömött papírzacskót. Ez a módszer állítólag becsapja a darazsakat, akik azt gondolják, hogy azok darázsfészkek, és hogy a területen már él egy kolónia. A gondolat alapja, hogy a darazsak általában igyekeznek távol tartani magukat az idegen darázsfészkektől, ezért ha 1-2 barna papírzacskót kitömünk újságpapírral, és fellógatunk a kertben, akkor a darazsak nagy eséllyel elkerülik a kertet.
A fenti módszereknél eggyel költségigényesebb, ha beszerzünk pár rovarriasztó hatású, csinos növényt vagy virágot – így, stílszerűen, két legyet üthetünk egy csapásra. Bár bizonyos rovarok kifejezetten kedvelik, mások viszont ódzkodnak például a levendula vagy a krizantém illatától, míg a fűszernövényekből jó szolgálatot tehet a zsálya vagy a rozmaring. Utóbbiakat cserepekben nyugodtan tehetjük akár a grill közelébe is, a belőlük áradó illatot sok rovar ki nem állhatja.

A rovarok bizony megkeseríthetik az életünket, de szerencsére léteznek olyan olcsó módszerek is, amelyekkel távol tarthatjuk őket a grilltől.Forrás: Thinkstock