Műétel, ami tele van transzzsírsavval és hidrogénezett olajjal készül – legtöbben így vélekednek a margarinról egy friss, országos kutatás szerint. A Mindmegette most utánajárt, mi az igazság.

Magyarországon régóta közkedvelt élelmiszernek számítanak a margarinok, ám még mindig számos városi legenda és tévhit övezi ezeket a termékeket. Most egy, a Rama megbízásából készült országos kutatás részeként mérték fel, hogy mennyire tájékozottak margarin-ügyben a hazai fogyasztók.

Az eredmények alapján a következő 5 tényre kívánja felhívni figyelmet a neves gasztronómiai portál:

 1. Nem hidrogénezett olajokkal készül
  Még mindig sok helyen tartja magát az a tévhit, hogy az üzletekben kapható margarin részben hidrogénezett, azaz keményített növényi olajokból készül. A felmérés során kiderült, hogy e téren a férfiak, a 40 év felettiek, a budapestiek és a megyei jogú városokban élők az átlagosnál tájékozatlanabbak, hiszen 10-ből 4-en tartották igaznak ezt az állítást. 
  Magyarországon régóta közkedvelt élelmiszernek számítanak a margarinok.Fotó: Péter Anna - Origo
  A diplomások körében ennél is rosszabb a helyzet, hiszen minden második válaszadó tartozott ebbe a körbe, miközben a tájékozottsági versenyt a 20 év alattiak nyerték, mert közöttük csupán minden ötödik válaszadó osztotta ezt a tévhitet. Tény, hogy régen valóban hidrogénezéssel készültek ezek az élelmiszerek, ám a margarinok kenhetőségét már hosszú ideje nem a keményített olajok, hanem a szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok, pl. kókuszzsír biztosítják.
 2. Nincs benne transzzsírsav
  A margarin ellen felhozott másik tipikus érv, hogy – mivel hidrogénezett olajból készül – tele van az egészségre ártalmas transzzsírsavakkal. A transzzsírsav-félelmeket a megkérdezettek több mint negyede osztotta. Ismét a legfiatalabbak voltak a leginkább tájékozottak, az 50 év felettiek pedig a legkevésbé: az utóbbiak közül minden harmadik válaszadó tartja úgy, hogy a margarinok egészségtelenek a magas transzzsírsav-tartalmuk miatt. A jelek szerint még mindig sokan nem tudják, de Magyarországon lassan már közel egy évtizede megszületett az a szigorú transzzsírsav-rendelet, amelynek értelmében itthon kizárólag rendkívül alacsony, 2g transzzsírsav/100g zsírtartalom határérték alatti élelmiszerek árusíthatók, ráadásul a közelmúltban életbe lépett EU-s szabályozás is hasonló limitet ír elő. Emellett az sem közismert, hogy a transzzsírsavakat a normál étkezésből gyakorlatilag nem lehet teljesen kiiktatni, mert a hétköznapi sütés-főzés közben is keletkezhet, és még a hidegen sajtolt olívaolajban is megtalálható.
  Egy friss kutatás szerint számos legenda övezi a margarinokat országszerte.Forrás: Thinkstock
 3. Nem műélelmiszer
  Azzal az állítással, hogy a margarin mesterséges műélelmiszer, a megkérdezettek bő egyharmada értett egyet, holott valójában teljesen hétköznapi növényi olajokból – jellemzően repce-, lenmag- és napraforgóolajból – és ivóvízből áll. Itt a nők valamivel tájékozatlanabbnak bizonyultak, mint a férfiak, miközben településtípus szerint a községekben élők, életkor szerinti bontásban pedig az 50 év felettiek számítanak a leginkább jólinformáltnak. Érdemes tudni, hogy a margaringyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti, e folyamat során pedig megmaradnak a növényi olajok értékes összetevői. A vállalkozó kedvűek akár otthon is készíthetnek szendvicskrém-alapanyagként házi margarint: ehhez az egyszerűen beszerezhető alapanyagokon túl (növényi olajok, a kenhetőséget biztosító kókuszzsír, víz, valamint az olajok és a víz keveredését elősegítő némi tejszín) csupán egy fagylaltgépre vagy egy jéggel teli edénybe tett keverőtálra van szükség, amelyben az összetevők folyamatos hűtés közben keverhetők össze.
  A vállalkozó kedvűek akár otthon is készíthetnek szendvicskrém-alapanyagként házi margarint.Forrás: Fotó: Bielik István/Képszerke/© Bielik István, 2016/Bielik István
 4. Természetes olajokból készülnek
  Az állítást, hogy a margarinok természetes növényi olajokból készülnek, csupán a fogyasztók alig több mint negyede tartotta igaznak. Itt a legfiatalabbak bizonyultak a leginkább tájékozottnak, hiszen az alapanyagok kapcsán a 20 év alattiak fele tudta ezt a tényt, miközben az érettségizettek esetében csak minden ötödik megkérdezett. A növényi olajok nagy előnye az állati eredetű zsiradékokkal szemben, hogy telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek segítenek megőrizni a szív és az érrendszer egészségét. Ráadásul a jó minőségű margarinokat alkotó repce- és lenolaj természetes módon tartalmazza a szervezetünk számára hasznos E-vitamint és omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig szintén kimagasló E-vitamin-, valamint omega-6 zsírsav tartalma miatt számít kedvező összetevőnek.
 5. Növényi alapú élelmiszerek
  A megkérdezettek közel fele tudta, hogy a margarinok jellemzően növényi alapú élelmiszerek – e téren a szakmunkások bizonyultak a legkevésbé, míg a diplomások a leginkább tájékozottnak: az előbbi csoport harmada, az utóbbi több mint fele volt jól informált a kutatás eredményei alapján. Napjainkban mind népszerűbbnek számít a növényi alapú étrend, aminek környezetvédelmi, egészségi és állatvédelmi okai is vannak. A minőségi margarinok éppen ilyen növényi alapú élelmiszernek számítanak, így kiválóan beilleszthetőek a flexitáriánus, vegetáriánus és – egyes termékváltozatok esetében – akár a vegán étrendbe is.