Így válogassunk a zöldségesnél!

nő piac zöldség Honnan kerülnek ételeink az asztalra ? Így válassz minőségi termékeket
Vágólapra másolva!
Bizonyára a legtöbbünkkel előfordult már, hogy a boltban még egészségtől kicsattanó zöldségek hazaérve egy-két nap alatt tönkrementek, ezért a Magyar Konyha most összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni a vásárláskor.
Vágólapra másolva!

Ki ne járt volna már úgy, hogy az otthon felvágott avokádó belseje inkább barna szivacshoz hasonlított, vagy hogy a gyors vacsorához vett zacskós salátakeverék kibontva nyálkás érzetű, vagy kellemetlen szagú volt? Most nem arról beszélünk, amikor egy zöldség hosszú napokig, esetleg hetekig szomorkodik felhasználatlanul a konyhapulton vagy a kamrapolcon, mert akkor jogosan számíthatunk erre. De mi a helyzet, ha a zöldséget csak tegnap vásároltuk?

Az élelmiszerárak emelkedésével egyre kevésbé engedhetjük meg magunknak, hogy rossz minőségű élelmiszert vásárolunk. Forrás: https://www.facebook.com/www.biatorbagyipiac.hu/photos/a.280461302090647/280462738757170

Sajnos, a fentiekben vázolt helyzet ilyenkor is előfordulhat, így nem árt, ha kicsit felvértezzük magunkat a következő beszerző körút előtt. Mert ugye az a banán még tökéletesen sárga, és az a málna gyönyörű, hibátlanul gurulós volt, amikor a kosárba tettük? A látvány viszont megtévesztő is lehet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. A friss zöldség-gyümölcs is egyre drágább, a pazarlásnak már végképp nincs helye.

– javasolja Tamar Samuels dietetikus. „Nézzük meg, van-e rajta folt, ütődés, ép-e a felülete, kellemes-e az illata. Fontos, hogy leginkább mindig az idényáruban bízhatunk, valószínűleg azok a legfrissebbek." Aki pedig teljesen biztosra akar menni, a boltok, üzletek helyett menjen ki inkább a piacra. „Ha kimegyünk a helyi, kistermelői piacra, azzal nemcsak a szűkebb közösségünket támogatjuk, hanem valószínűleg frissebb, és kevesebb kemikáliát látott árut is találunk."

A dietetikus szerint frissesség szempontjából érdemes kerülni az előre csomagolt, előre feldarabolt, -szeletelt bolti termékeket, bár ezek időszűkében kétségkívül nagy segítséget jelenthetnek, alkalmanként.

Ne felejtsük: az egész zöldség mindig tovább friss marad, mint az, amit már elkezdtek feldolgozni. A saláták esetén mindig a tartással bíró, roppanó leveleket keressük.

Csomagolt terméknél válasszunk minél élénkebb színű termékeket.

Kerüljük viszont a petyhüdt fejeket, vagy csomagolt salátánál azokat, amelyekben folyadékot is látunk. Ha spenótot vennénk, az életteli, nem törődött, egészséges leveleket keressük. Sosem jó jel, ha a levelek „összeestek", vagy ha a csomagolt változatnál a zacskó belsejében vízcseppek csapódtak le, esetleg a csomag alján összeállt, nyálkás leveleket látunk.

Ha módunk van rá, vegyük kézbe az árut, tapintsuk, szagoljuk meg - tanácsolják a szekértők. Forrás: Shutterstock

A vásárlók számára az avokádó az egyik legtöbb fejtörést okozó termék – hogyan változhat a kicsattanó, élénkzöld finomság egyetlen éjszaka alatt ehetetlen, barna masszává?

A szakértő szerint inkább az erős, keményebb tapintású, sérülésmentes felületű avokádókat válasszuk.

„Gond van akkor is, ha megrázáskor halljuk, hogy a mag belül mozog" – hangsúlyozza a Daily Harvest dietetikusa. „A legjobbak azok, amik se nem túl zöldek, se nem túl barnák. Segíthet, a kitörjük az avokádó még meglévő szárát: ha alatta szép zöld, akkor vegyük meg, de ha fehér, netalán penészes, felejtsük el."

A gombák általában akkor frissek, ha kövérkések és ruganyosak. Amikor a gomba felülete nyálkás, esetleg ráncos, vagy sötétbarna foltokat látunk rajta, az már intő jel.

Senki nem szereti a kásás, puha, íztelen almát. Ha egy alma puha, teljesen biztos, hogy nem friss. A friss alma finom illatú és érintésre mindig kemény. A színe élénk, a héja pedig sértetlen – ha ilyen az alma, akkor otthon is, még nagyon sokáig eláll.

A banán az avokádóhoz hasonlóan utóérő, ezért ha nem szeretnénk azonnal felhasználni, akkor nyugodtan vegyük meg azt, amelyiknek héja még nem teljesen sárga, hanem még látható rajta némi zöldes árnyalat is, javasolja a dietetikus.

Az így vásárolt banánok a hét folyamán, otthon, a konyhapulton még tovább érhetnek, és épp a megfelelő pillanatban fogyaszthatjuk el őket. A friss áfonya világosabb színű, és kemény tapintású. Sejthető, hogy gyorsan tönkremegy, ha már a vásárláskor sötét színű, és ráncos felületű, figyelmeztet a szakértő. Az is intő jel, ha csomagolt termék esetén a doboz alján folyadékot látunk.

A banán az avokádóhoz hasonlóan utóérő. Forrás: 123rf.com

Az epervásárlás is olyan dolog, hogy nehéz kifogni az épp jó pillanatot. Kerüljük a fehér vagy halványzöld színű foltokkal bíró szemeket, mert azokat túl korán szüretelték.

Az eper nem utóérő gyümölcs, ezért ezek a világos részek sosem lesznek már édesek.

Kerüljük a nyálkás felületű, ütődött-nyomódott szemeket is, mert ezek pillanatok alatt képesek megrohadni. A vásárlásnál az élénkpiros-bordó szemekre vadásszunk. A málna az egyik legkényesebb, egyúttal viszont az egyik legfinomabb gyümölcsünk. Válogatásnál a mélypiros színű, ép szemeket keressük, ha mód van rá, tapintsunk is meg egyet.

Ha a málnaszem érintésre rögtön összeesik, már biztosan nem friss, és csak órákat bír ki.

Előre csomagolt málna esetén ellenőrizzük, hogy a doboz alján van-e folyadék. Sajnos a málna hajlamos a gyors penészedésre, ezért ha feltűnnek a fehér penész „szőröcskék", inkább fájó szívvel váljunk meg tőle. A választás sosem egyszerű, de ha azt szeretnénk, hogy a hazavitt zöldségek és gyümölcsök még napokig megőrizzék a minőségüket, vásároljunk kicsit előrelátóbban és tudatosabban, összegeznek a szakértők.