Így viselkedjünk pincelátogatáskor

fehérbor
Vágólapra másolva!
Egy remek kis bortúra, szép borokkal, jó társaságban az egyik legjobb időtöltés lehet, de a borászatok látogatásának is megvan az etikettje, akárcsak egy bárban vagy egy étteremben, a borászatokban sem mindegy, hogyan viselkedik az ember. A Magyar Konyha szerint egy borkóstolón is illik ismerni az alapvető szabályokat – kulcstényező a tudatosság, a figyelem és a jó modor – de ez persze nem zárja ki azt, hogy közben jól is szórakozzunk.
Vágólapra másolva!

„Egy borászat meglátogatása során a minőség mindig a mennyiség felett áll" – szögezi le a Macari Vineyards igazgatója, Gabriella Macari, aki hozzáteszi: a vendégek ilyenkor sok esetben olyan borokhoz is hozzájuthatnak, amelyek nem, vagy alig kerülnek kereskedelmi forgalomba, esetleg kifejezetten exkluzívak.

Az útvonaltervezésre is érdemes ügyelni, ajánlja a borász. „Egyik kóstolóról a másikra rohanni értelmetlen és kimerítő; nem érdemes túlvállalni magunkat.

Bőségesen elegendő, ha egy napra csak egy, esetleg két borászat meglátogatását szervezzük le,

mert így marad idő arra is, hogy a kóstolást követően leüljünk, és élvezzük a bort, a környező tájat, a társaságot is." Gabriella Macari, Lauren Hoey és Tonya Pitts alább olvasható szakértői tanácsait érdemes szem előtt tartani a következő bortúra alkalmával, írja a FoodAndWine. A lényeg: borkóstolás esetén se hagyjuk otthon a jómodorunkat – íme néhány fontos illemszabály:

  1. Jelentkezzünk be előre!
    „Egy-egy alkalomra általában csak bizonyos számú vendéget tudnak fogadni a borászatok" – magyarázza a San Franciscóban működő One Market borigazgatója, Tonya Pitts. „Különösen a világjárvány tombolásakor bizonyult létfontosságúnak, hogy a borászatok – az éttermekhez hasonlóan – minél inkább megelőzzék a zsúfoltságot. A tömeg az élménynek sem tesz jót – ezért legközelebb tiszteljük meg a borászatot azzal, hogy alig néhány perc alatt bejelentkezünk hozzájuk, és egyeztetünk egy időpontot."
    Természetesen cél, hogy a vendég örömét lelje a kóstolt borokban, de a fogyasztás maradjon mindig tudatos. Forrás: Shutterstock
  2. Fékezzük magunkat!
    „Bármilyen kóstolásra is készüljünk, fontos, hogy előtte eleget együnk és megfelelő mennyiségű vizet igyunk" – hangzik a Hawksmoor sommelier-je, Lauren Hoey tanácsa. „Ha a bor rögtön a fejünkbe száll, az élmény nem lesz ugyanaz. Egy határon túl már nehéz lesz felidézni, milyen borokat kóstoltunk, és mit tanultunk róluk – használjuk inkább bátran a köpőcsészéket, végtére is, azok épp ezért vannak ott."

  3. Hanyagoljuk az illatfelhőt!
    „Ha túl sok parfümöt, kölnit használunk, azzal elfedjük a bor aromáit" – mutat rá Hoey. Érdemes észben tartani, hogy a borkóstolás elengedhetetlen, szerves része az illat és az aroma is.
    A borkóstolóknak évszázados etikettje van. Forrás: 123rf.com
  4. Legyünk türelmesek!
    „Hagyjuk beszélni, társalogni a túravezetőnket, és ne kezdjük el rögtön lötykölni és kortyolni a kitöltött bort" – javasolja Hoey. „A kérdéseket is szeretik, de igyekezzünk azokat tiszteletteljesen, érdeklődéssel feltenni ahelyett, hogy a kóstolást kihallgatássá változtatjuk."

  5. Támogassuk a borászatot!
    „Ha ízlett egy bor, vásároljunk belőle, vagy ha van ilyen, iratkozzunk fel a borászat borklubjába – egyre több hely kínál exkluzív kóstolásokat, kedvezményeket, szervez eseményeket (például oktató kóstolásokat vagy szemináriumokat) a klubtagjainak" – magyarázza Macari.

  6. Köszönjük meg a látogatást borravalóval!
    Pitts szerint nincs abban semmi kivetnivaló, ha az elégedettségünk kifejezéseként, a számla összegéhez még hozzáteszünk 15-20 százalékot a program végén – elvégre a túravezetőnk egy szolgáltatást nyújt, és a tudását is megosztja velünk.
    Ha ízlett egy bor, vásároljunk belőle! Forrás: Shutterstock