Ez a köze Hawaiinak a róla elnevezett pizzához

hawaii pizza
Vágólapra másolva!
A hawaii pizzát senkinek sem kell bemutatni és nem túlzás kijelenteni, hogy a világ legmegosztóbb ételei közé tartozik. Sokak szemében ez nem más, mint az olasz konyha ellen elkövetett egyértelmű merénylet, ám azok tábora is jelentős, akik imádják az ananászos pizzát. A történetét azonban kevesen ismerik – éppen ezért a Mindmegette utánajárt a pizzafajta eredetének.
Vágólapra másolva!

A pizza valamikor az ötvenes évek közepén vetette meg a lábát Amerikában, majd néhány évvel később Kanadát is bekebelezte éppen úgy, ahogyan a görög Sam Panopoulos étterme Chathamban, Torontótó közelében 1960-ban.

A Satellite néven futó vendéglátóegységben hamar felismerték, hogy a környéken piszkosul nehéz jó pizzához, vagy kínai kajához jutni annak ellenére, hogy igen trendi volt akkoriban.

Panopoulos a piaci rést kihasználva azonnal felvett egy kínai szakácsot, majd pizzát is elkezdett gyúrni úgy, hogy először fogalma sem volt arról, hogyan is kell azt elkészíteni.

Vajon van köze Hawaii-nak a róla elnevezett pizzához? Forrás: Wkimedia Commons / Alaska Dave

Beindultak a véget nem érő, sokszor hajmeresztő konyhai kísérletezgetések a gasztroforradalom jegyében, ám igazán sem ő, sem pedig kínai szakácsa nem tudta, mit is csinálnak valójában. A kitartásuk végül meghozta a sikert, hiszen miután autodidakta módon megtanultak pizzát sütni, az étterem rendkívül sikeres lett. Panopoulos ennek ellenére sem állt le a élelmiszerek kombinálásával, utólagos bevallása szerint pedig ennek köszönheti, hogy

teljesen véletlenül megalkotta a paradicsomos alapra pakolt sajt-sonka-ananász feltétekkel kisült hawaii pizzát 1962-ben.

A vendégek odavoltak az új kosztért, hiszen korábban a kínai konyhán kívül sehol nem keresztezték olyan bátran az édes és sós ízeket, mint a Satellite pizzáján. A sikert persze annak is köszönhetik, hogy amikor Amerikában beütött a tiki-divathullám, minden menőnek számított, ami a csendes-óceáni szigetvilághoz volt köthető. Így a hawaii-mintás ingek, a tiki bárok, és az ananászos-kókuszos koktélok mellett Panopoulos pizzája is meghódította a világot, ami így Hawaii-ra is eljutott Maui Zaui néven paradicsomszeletekkel, ropogós baconnel, és hagymával felturbózva.

Megálmodója teljesen véletlenül alkotta meg a paradicsomos alapra pakolt sajt-sonka-ananász feltétekkel készült hawaii pizzát 1962-ben. Forrás: Mindmegette.hu