Ez történik a testünkkel, ha mindennap eszünk paradicsomot

nő, paradicsom
Vágólapra másolva!
Itt a szezon - érdemes akár minden nap, de legalább hetente egyszer paradicsomot fogyasztani valamilyen formában, hiszen rengeteg jótékony hatása van, rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és csökkenti egyes betegségek kockázatát. A Mindmegette most összegyűjtötte, mi mindenben segíthet a népszerű élelmiszer rendszeres fogyasztása.
Vágólapra másolva!

A neves gasztronómiai portál szerint ez történik velünk, ha minden nap fogyasztunk paradicsomot:

  1. Csökken a szívbetegségek kockázata
    Egy kutatás szerint a paradicsom az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is.
    A paradicsom fogyasztása számos egészségügyi előnyt jelent. Forrás: Picasa
  2. Csökken a rák kialakulásának veszélye
    A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

  3. Csökken a stroke kialakulásának veszélye
    Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni.

  4. Csökken a bőr öregedésének a tempója
    Szintén a magas likopin tartalmának köszönhető, amelyről már több kutatás is bebizonyította, hogy öregedés gátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét, tehát a fogyásban is segít.
    Egy kutatás szerint a paradicsom az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Forrás: Shutterstock
  5. Csökken a súlyos szembetegségek kialakulásának az esélye
    A benne található A-vitamin javíthatja a látást és segít megelőzni a farkasvakságot. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztásával csökken a makula-degeneráció kialakulásának esélye, ami egy súlyos és visszafordíthatatlan szembetegség.