Csakis kifogástalan minőségű gyümölcsöt és zöldséget tegyünk el! Túlérett, ütődött, fonnyadt, penészes, netán erjedésnek indult darabok nem kerülhetnek a befőttesüvegbe.
A munka megkezdése előtt legyen minden eszköz patyolattiszta, mert már egy parányi szennyeződéstől megpenészedhet vagy megromolhat, amit elteszünk.
A profik azt tanácsolják, hogy a forró mosószeres vízben gondosan elmosogatott, vagy mosogatógépben tisztára mosott befőttesüvegeket főzzük is ki annyi ecetes vízben, amennyi ellepi, mert az ecet 5%-os oldata a baktériumok 90%-át elpusztítja.
A befőtteket hűvös és sötét helyen tároljuk, ne érje őket közvetlen napfény!
Ha így teszünk, hosszú ideig megőrzik a minőségüket.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Tipp
Befőttnek a még nem teljesen érett (de már nem félérett), nagy szemű cseresznye a legalkalmasabb.