Bármilyen furcsa, az őszibarack a rózsafélék családjába tartozik, legközelebbi rokona pedig a mandula.
Élettanilag igen jó hatással van a szervezetünkre, bármelyik fajtájából érdemes minél többet fogyasztani.
Vérnyomáscsökkentő hatása mellett magas rosttartalma segíti az emésztést, a sárga húsú fajtákban sok biotin, más néven B7 vitamin található, emiatt különösen jó hatása van a hajra és a bőrre. Magas szelén és cinktartalmával csökkenti a hajhullást, B7-vitamin, vagyis niacin is jó sok van benne, ezzel pedig sokat tehet a jó közérzetért.
Ez az anyag ugyanis csökkenti a szorongást és szabályozza a sejtek energia-háztartását. Magas folyadéktartalma jó szomjoltó a melegben, diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.
A barackban ideális a kálium-nátriumarány, így a szívpanaszokkal küzdők is sokat tehetnek magunkért, ha naponta 2-3 barackot elfogyasztanak.
Az őszibarack sokoldalú gyümölcs, édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható, mégis: nyersen való fogyasztása mellett, lekvárokhoz és süteményekhez használjuk leginkább.
Pedig remek sós ételeket készíthetünk vele, kiváló salátákba és húsok mellé is adhatjuk.
A legtöbb fajta jól működik ezeknél az ételeknél, válasszuk azt, amelyikhez ízlésünkhöz és pénztárcánkhoz mérten hozzájutunk és kísérletezzünk bátran, legyen az fehér-, vagy sárga húsú-, szőrös-, vagy kopaszbarack!
A kezdéshez javaslok három egyszerű, változatos fogást.
A bulgur hasznos köret a melegben, mert nagyon gyorsan elkészül, és sokféleképpen ízesíthető. Mivel főtt állapotában is pergős marad, szuper salátaalap lehet belőle. Ráadásul élettanilag jobb hatású, mint a rizs, mert bár a kalóriatartalmuk megegyezik, a bulgur lassabban szívódik fel, ráadásul magas a kálium, vas és B3-vitamin tartalma.
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítése: