Vágólapra másolva!
Az alufólia hasznos és olcsó anyag, ami szinte minden konyhában megtalálható. Hogy lehet-e mikrózni, örök kérdés, és az internet népe soha nem jut egyezségre. A címben feltett kérdésre viszont határozott igen a válasz, egyszerűen csak körültekintőnek kell lennünk – állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Bár ismert tény, hogy a mikrohullámú sütőbe nem szabad fémből készült tárgyakat tenni, az alufóliával kapcsolatban mindig is nagy volt a bizonytalanság. Van, aki nem is érti, hiszen rendszeresen fóliatálcán melegíti az ételét, más viszont retteg, mert sikerült így tönkretennie egy mikrót. Az igazság valahol félúton keresendő, mint mindig.

A mikrohullámú sütő – ahogy arra neve is utal – elektromágneses hullámok, vagyis mikrohullámok segítségével melegíti fel az ételt.

A hullámok behatolnak az ételekbe, mozgásba hozzák a víz-, a zsír-, és a cukormolekulákat, melynek következtében közöttük jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Ez a hő belülről melegíti fel az ételeket (szemben a gázon való melegítéssel, amikor a hő kívülről, hőáramlással melegíti az ételt).

A legtöbb műanyag, üveg és kerámia elnyeli a mikrohullámokat, a fémekről azonban általában visszaverődnek.

Így viselkedik a mikró belső fémfala is: ezek vastagok és laposak ahhoz, hogy visszafordítsák az elektormágneses hullámokat.

A mikrohullámú sütő elektromágneses hullámok, vagyis mikrohullámok segítségével melegíti fel az ételt. Forrás: shutterstock.com

Az alufólia, csakúgy, mint a fémtárgyak, megváltoztatva a hullámok útját tönkreteheti a mikrót. De ha betartjuk ezeket az óvintézkedéseket az alufólia mehet a sütőbe:

  • Ügyeljünk arra, hogy a fólia mindig sima legyen, ne gyűrött!
  • Csak új fóliát használjunk! (A friss fólián ugyanis nem lesznek ráncok.)
  • Melegítéskor legyen legalább 2,5 centis távolság a mikró falai és a fólia között.
  • Ne tegyünk alumínium edényeket, tortaformákat és kenyérsütőformákat a mikróba! Ezek nem biztonságosak, és az étel nem fog átmelegedni: a fém visszaveri a hullámokat, nem hagyja, hogy az étel magába szívja azokat.

Vita folyik arról, hogy a fólia fényes vagy matt oldala nézzen-e felfelé, hiszen elméletileg a fényesebb oldal több rádióhullámot ver vissza. A valóságban viszont teljesen mindegy, mert a két oldal fényvisszaverő képessége közötti különbség annyira minimális, hogy nem igazán számít, melyik oldal néz felfelé.

Ha félkész ételeket szeretnénk készíteni, ellenőrizzük a terméken lévő címkét, néhány esetben ugyanis kifejezetten tiltják az étel mikrózását.

Ha a mikrohullámú sütőben fém forgótányér vagy fémpolc található, ne használjunk alufóliát!

Az ételnek csak az 1/4-ét takarjuk le fóliával, hogy csökkentsük a tűzveszélyt és hogy átmelegedjen az étel. (Mivel az alufólia visszaveri a rádióhullámokat, ha az egészet letakarjuk, nem melegszik fel.)

Eláruljuk, milyen óvintézkedések mellett mehet az alufólia sütőbe. Forrás: Origo

Ezekből leszűrhető, hogy egy kis darab fólia nem fogja felrobbantani a mikrót, de ha biztosra szeretnék menni, és nem vállalunk felesleges kockázatot, használjunk mikrózható edényt – kivéve, ha a mikrónk használati útmutatója megengedi az alufólia használatát.