Felbontott egy csomag bacont, de még maradt egy kevés? Aggodalomra semmi ok, hiszen a szalonnát hűtőszekrényben, vagy fagyasztóban tárolhatjuk, így friss marad és bármikor újra felhasználhatjuk. De mégis meddig? Cikkében erre kereste a választ a Mindmegette.

A bacon a sertés bőr nélküli, kicsontozott császárszalonna részéből készül. Gyorspácolt vagy hagyományos pácolással készült terméket vásárolhatunk, nyers vagy főtt változatban. Szeretjük, mert finom és sokoldalúan felhasználható: fogyaszthatjuk reggelire önmagában vagy tojással, dúsíthatjuk vele a salátákat, egy-egy szelettel feldobhatjuk az unalmas szendvicseket, hússal vagy zöldséggel kombinálva köretként is kiváló. Az egyszerre édes, sós és füstös íz tartalmasabbá, izgalmasabbá teszi az ételeket. Már a sült szalonna illata is elég ahhoz, hogy megéhezzünk... 

A baconszalonna finom és sokoldalúan felhasználható.Forrás: Shutterstock/Africa Studio

Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy egy nagyobb csomag szalonna nem fogy el egyszerre. (Egyes gyártók már visszazárható csomagolásban hozzák forgalomba a bacont, ami megkönnyíti a tárolást.) Nézzük, mit tehetünk, hogy ne kelljen kidobni a nemcsak finom, hanem sajnos elég boros árú szalonnát!

  • Ha előre csomagolt, nyers bacont vásárolunk, a lejártai idő szerepel a csomagoláson. A bontatlan szalonnát ajánlatos eddig a dátumig elfogyasztani.

Felbontása után egy hétig áll még el a hűtőben.

  • Amennyiben a bacont hentesnél vettük, általában 2 hétig tárolhatjuk a hűtőben, felhasználása addig biztonságos.

A megmaradt főtt szalonna 4-5 napig áll el a hűtőben. A legjobb, ha légmentesen záródó üvegedényben tároljuk, mert így a műanyag edény nem veszi át a füstös illatot. A szeletek közé rétegezzünk papírtörlő csíkokat! Ha ez a lépés kimarad, a zsír megszilárdul, amitől a szalonnaszeletek összeragadnak.
A boltban vásárolt, bontatlan főtt szalonnát a lejárati dátumig tárolhatjuk a hűtőben, felbontás után pedig 5-14 napon belül ajánlott felhasználni.A bacont nyugodtan tegyük a fagyasztóba, a nyers és a főtt szalonna is lefagyasztható! Ahhoz, hogy igazán jó minőségű maradjon, mindkét fajtát 4 hónapon belül használjuk fel.

  • A bontatlan csomagok egyenesen mehetnek a fagyasztóba, de ne feledjük, hogy akkor az egész csomagot egyszerre kell majd felolvasztani.

Praktikusabb tehát, ha a szalonnacsíkokat egyesével fagyasztjuk le: fektessük a bacondarabokat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre ügyelve arra, hogy a csíkok ne fedjék egymást és tegyük a fagyasztóba néhány órára. Amikor a szalonna teljesen megdermedt, tegyük át a szeleteket egy visszazárható zacskóba. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy csak egy-egy csíkot vegyünk ki a fagyasztóból.

Sokan reggeliznek napi szinten bacont.Forrás: Shutterstock

Ha van időnk, olvasszuk ki a szalonnát a hűtőben: egy éjszaka alatt felolvad és egy hétig megőrzi a minőségét. A hűtőben felolvasztott szalonna szükség esetén újra lefagyasztható.
A szalonna felolvasztása hideg vízben vagy mikrohullámú sütőben kevesebb időt vesz igénybe (kb. 30 perc hideg vízben, 5 perc a mikrohullámú sütőben), de ekkor azonnal fel kell használni. Mivel a baktériumok gyorsabban szaporodhatnak ezen felolvasztási eljárások során, már nem lehet újra lefagyasztani.A bacont fagyasztott állapotban is fel lehet használni (a recepttől függően, persze), de azzal számoljunk, hogy a főzési, sütési idő így kicsit meghosszabbodik!

Már a sült szalonna illata is elég ahhoz, hogy megéhezzünk.Forrás: Shutterstock

A friss szalonna élénk hússzínű. Ha a bacon tompa rózsaszínű, barna, esetleg szürkévé vagy zöldes árnyalatúvá válik, akkor sajnos megromlott, és már nem szabad felhasználni. A ragacsos, nyálkás, savanyú aromájú szalonnát ne fogyasszuk el!
A szalonna sütésekor keletkező zsír nagyon finom, soha ne dobjuk ki! Befőttesüvegben, hűtőbe téve megszilárdul, így könnyű adagolni. Kb. 3 hónapig felhasználhatjuk, lefagyasztva pedig korlátlan ideig megőrzi a minőségét. A zsírral egyébként sincs nehéz dolgunk: avas íze árulkodik, ha már nem alkalmas fogyasztásra.