Lehet, hogy nem túl divatos, de a tonhal-, vagy lazackonzerv használata nem ördögtől való: a friss halhoz képest megfizethető fehérjeforrás, ráadásul rögtön dolgozhatunk vele – állítja a Magyar Konyha.

Bár a halkonzervek rendszeres fogyasztása felvet néhány komoly kérdést, ám ha azt gondoljuk, hogy a komoly séfek soha nem használnak konzervált ételeket, bizony tévedünk. „Én szeretek velük dolgozni. A savanyúságok, a lekvárok vagy a konzervált halak is ide tartoznak. A halkonzerv például kifejezetten a megfizethető fehérjeforrások közé tartozik.  

A friss termékekkel való összehasonlításban megfizethetőbb halkonzervek táplálóak is.Forrás: Magyar Konyha

A húsárak folyamatosan emelkednek, de a háziasszonyok remek halakat – tonhalat, lazacot, szardíniát, makrélát, de akár kagylót is – találhatnak a konzerv részlegen, amelyekkel igazán jó ételek készíthetők" – nyilatkozta a HuffPostnak a tévés séf, Andrew Zimmern.
A friss termékekkel való összehasonlításban megfizethetőbb halkonzervek táplálóak is: omega-3 tartalmuknak köszönhetően többek között kitűnő gyulladáscsökkentők és a bőrt is táplálják. – magyarázza a Wake Up & Read the Label alapítója, a táplálkozási szakértő Jen Smiley.

És akkor még nem esett szó a kényelmi faktorról:
„A halkonzervek legnagyobb vonzereje a számomra az, hogy gyakorlatilag azonnal főzésre kész, így ha kéznél van, percek alatt elkészül a finom vacsora" – fejtegeti a CookTheStory alapítója, Christine Pittman. „Ha elfelejtettem kivenni a csirkét a fagyasztóból, vagy kifutottam az időből, és már nem tudok elszaladni a boltba hazafelé, a halkonzerv mindig megmenti az estémet."
A halkonzerv valószínűleg a legtöbb háztartás kamrájában megtalálható, de sokan mégsem gondolnak rá komplett fogások jól használható alapanyagaként.A New York-i catering cég, a The Raging Skillet executive séfe és alapítója, Chef Rossi szerint viszont a halkonzerv óriási segítség lehet, ha épp nem vagyunk eleresztve anyagilag.

A halkonzerv valószínűleg a legtöbb háztartás kamrájában megtalálható.Forrás: Origo

„Amikor elköltöztem otthonról, alig volt pénzem. Lenyúltam hát anyám kamrájából a kuponokért betárazott teljes tonhalkészletet és egy csomó paradicsomkonzervet. Az ezekből főzött ragu, tésztára halmozva, mentette meg az életemet. Ha dőzsölni akartam, a lakásom melletti bárból lenyúltam pár szem olajbogyót is hozzá" – meséli a séf. „Évtizedekkel később, már konyhafőnökként egy nap pasta specialt kellett kreálnom. Eszembe jutottak az emlékeim, és tonhalból, marinara szószból, kapri- és olajbogyóból megcsináltam a régi fogás új változatát; ez lett az „Éhező Művész Pasta Puttanescája" – ami pillanatok alatt elfogyott."
Ha túl erősnek találjuk a halas ízt, akkor próbáljuk ki az alábbi trükköket:
Először is: a szakértők szerint a jó minőségű halkonzervnek nincs erős szaga.„Ha a konzerv mégis 'túl halas', bátran ellensúlyozzuk citrommal, kaprival. A citrom leve és héja a savasságával, a kapribogyó pedig sós fanyarságával egyenlíti ki a bántó aromákat" – javasolja a Los Angeles-i Maude és Gwen Butcher Shop and Restaurant éttermek séf-tulajdonosa, Curtis Stone.
Egy másik tipp szerint használjunk erős, markáns fűszereket és hozzávalókat, ha halkonzervvel dolgozunk.

141 gramm tonhalban 32 gramm fehérje van.Forrás: Shutterstock

„Nem véletlenül tesznek majonézt a tonhalsalátába. A fűszerek, a chilik, a ropogós zöldségek, az olajbogyó vagy akár a mustár mind segít a túlságosan halas íz kiegyensúlyozásában" – hangzik a szakácskönyvszerző Robin Asbell magyarázata.

A tonhalkonzerv-hívek között régóta dúl a vita, az egyik csapat az olajban, míg a másik a vízben konzervált halra esküszik. Rossi kedvence a vízben eltett fehér albacore (hosszúúszójú) tonhal. „A mai napig meg tudom mondani, hogy a tonhalsalátámhoz melyik típusú konzervet használták" – szögezi le a séf. A vízben eltett tonhal fanclub másik prominense a Marcia Selden Catering executive séfje, Robin Selden is. „A vízben eltett fehér albacore tonhal sosem túl erős aromájú és nem érezhető rajta a sok más halkonzervre annyira jellemző íz." Sandy Davis, a New York-i Roxo Events séfe viszont a másik csapatot erősíti, ő az olajban eltett tonhal szaftosságára esküszik.

Tonhalas tésztaForrás: Mindmegette.hu

Asbell-nek nem áll egyik oldalra sem, szerinte a fogás az, ami eldönti, melyik típust érdemes használni. „Ha tésztás fogáshoz, szószt készítünk belőle, vegyük az olajban eltett változatot, mert ahhoz remekül passzol majd a halas umami, főleg, ha az olajat is felhasználjuk a receptben. Ha viszont más ízeket szeretnénk jobban kihangsúlyozni, vegyük a vizes verziót, csöpögtessük jól le, és ha szükséges, pácoljuk is, mielőtt az ételhez adjuk" – tanácsolja.