Gyorséttermi ételek helyett sokkal egészségesebb és olcsóbb, ha otthon főzünk. Táplálkozási szakemberek szerint azonban az, hogy nem a gyorséttermeket választjuk, sajnos nem jelenti automatikusan azt, hogy az étrendünk tökéletes - hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Egészséges étrendet összeállítani és aztán minden nap meg is főzni az ételeket nem egyszerű feladat. Ha mégis úgy döntünk, hogy fontos számunkra a minőségi ételek fogyasztása, jó, ha megfogadjuk a profi séfek tanácsait!
A neves gasztronómiai portál a következőket javasolja:
- Vásároljunk egy jó minőségű kést!
A jó minőségű kés elengedhetetlen ahhoz, hogy otthon gond nélkül tudjunk főzni. Profi szakácskésekkel ugyanis megkímélhetjük az ujjainkat – igen, akármilyen hihetetlen, éles késsel kevesebb a baleset, mint az életlennel –, és meggyorsíthatjuk az előkészítés folyamatát. Ráadásul a szépen, szabályosan felvágott húsok, zöldségek egyenletesen fognak megfőni, átsülni, így sokkal finomabb lesz az étel. A választást YouTube videók teszik könnyebbé, érdemes elmélyedni a témában. Ha pedig már megvan a tökéletes kés, nem marad más hátra, mint a gyakorlás, a gyakorlás és a gyakorlás... - Fektessünk be minőségi edényekbe!
Csábítóak az olcsó serpenyők és lábosok, de ha vékonyak és rossz technológiával készültek, és például nem melegednek egyenletesen, nem tartják a hőt, akkor megnehezíthetik a sütést, főzést és ronthatják az ételek minőségét. Amire garantáltan szükségünk lesz: egy kisebb és egy nagyobb méretű serpenyő, és egy nagy fazék tészta főzéséhez. Ezenkívül praktikus és olcsóbb, ha megveszünk egy négy-öt darabos edénykészletet (plusz a hozzájuk tartozó fedőket), ez alapfelszerelésnek kiváló. Az öntöttvas serpenyő is kötelező, hiszen sokoldalúan használható. Süthetünk benne húst, zöldségeket vagy rántottát. Jó ha van még két-három tepsink, egy grillserpenyőnk és egy rizsfőzőnk.Egészséges étrendet összeállítani és aztán minden nap meg is főzni az ételeket nem egyszerű feladat.Forrás: Shutterstock - Tanuljunk meg posírozni!
Posírozással egyszerűen tudunk egészséges és ízletes ételeket készíteni. Kíméletes főzési módszer, elsősorban halak, könnyebb húsok, zöldségek elkészítéséhez. A lassú főzés fűszeres, általában savanykás lében (sós-ecetes víz, citromos víz, bor stb.) történik, és mivel nem kell hozzá zsiradék, kalóriaszegényebb lesz a végeredmény. - Válasszunk minőségi összetevőket!
Minőségi, teljes értékű élelmiszerek fogyasztásával optimalizáljuk a tápanyagbevitelünket. Keressünk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, vásároljunk etikusan nevelt állatokat és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mint például az instant ételeket, szószokat. - Főzés, vagy sütés előtt olvassuk el részletesen a receptet!
Igen, a teljes receptet böngésszük végig, mielőtt elkezdenénk főzni. A recept olyan fontos információkat is tartalmaz, mint például hány fokra kell előmelegíteni a sütőt vagy meddig kell pihentetni egyes elemeit az ételnek. Ha nem olvassuk el a receptet figyelmesen, szinte biztos, hogy a kész étel nem olyan lesz, mint amilyennek elképzeltük. Kezdő szakácsként ragaszkodjunk a pontos mennyiségekhez és haladjunk sorban a tennivalókkal!A teljes receptet böngésszük végig, mielőtt elkezdenénk főzni!Forrás: Shutterstock - Kérdezzünk bátran!
Mindenkinek van olyan családtagja, barátja, szomszédja, aki híresen jó szakács. Alaposan faggassuk ki őket a titkaikról, kérjük meg, hogy árulják el, mutassák meg, milyen konyhai fortélyokat ismernek. - Nézzünk főzős videókat!
Ha nincs olyan ismerősünk, akit megkérdezhetünk a főzési szokásairól, keressünk a neten főzős videókat. Ezek segíthetnek megérteni, hogy mit jelentnek bizonyos fogalmak, amik az őrületbe tudják kergetni az embert. Mert kezdő szakácskén nem igazán tudjuk, hogy mit jelent a „pirítsd üvegesre a hagymát" vagy a „készíts besamel mártást" utasítás... És az is sokat számít, hogy nemcsak elolvashatjuk a leírást, hanem pontosan láthatjuk is ezeket a lépéseket. - Kísérletezzünk a fűszerekkel!
A friss fűszernövények ugyan nem tarthatók el hosszú ideig, de feldobhatják még a legunalmasabb vacsorát is, ezért néha érdemes beszerezni egy-egy csokorral, cseréppel. A szárított fűszerek viszont sokáig elállnak, ezért vásároljunk többfélét és használjuk is bátran főzéskor, sütéskor. Amellett, hogy a fűszerek extra ízt adnak az ételeknek, helyettesítenek számos adalékanyagot tartalmazó, készen kapható szószt, mártást.A friss fűszernövények feldobhatják még a legunalmasabb vacsorát is.Forrás: 123RF - Mondjuk búcsút a feldolgozott fehérjéknek!
A tartósítószert tartalmazó fehérjék (felvágottak, kolbászok stb.) helyett maradjunk a természetes fehérjéknél. Fogyasszunk sovány marhahúst, baromfit, halakat, tenger gyümölcseit grillezve, párolva! A hüvelyesek tápláló, szívbarát fehérjeforrások. Amikor egyre több időt töltünk a konyhában, a babkonzerv jó barátunk lesz: remek fehérjeforrás, ami sokoldalúan elkészíthető. - Legyen egy alapkészletünk!
Ahhoz, hogy mindig tudjunk valami finomat az asztalra varázsolni, szükségünk van "készletre" tartós élelmiszerekből. Legyen mindig teljes kiőrlésű liszt, tészta, barna rizs, babkonzerv, olaj, paradicsomlé a kamrában, a fagyasztóban pedig zöldségek, gyümölcsök, húsok. Ennyiből már – a fűszereket bátran használva – gyorsan ízletes vacsora vagy ebéd készíthető.