A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy-kastély parkjában immár hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját. Az elismerést idén is három termelő vehette át: Formanek Ferenc és Képíró Anita, a tokaji borecetet készítő Formanek Vineg'art megalapítói, Mitlasóczki István, a szárnyastenyésztő Kurca-parti Kendermagos létrehozója, valamit a Bálint testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.

Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át. A díjban évente három-három olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségének javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni."

Forrás: Magyar Konyha

Az idei díjazottakkal együtt immár 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék kiváló és állandó minőséget képviseljen – azaz ne tartalmazzon mesterséges adalék anyagokat, az előállítása fenntartható, folyamatosan elérhető legyen.

A Formanek Vineg'art különleges bor- és gyümölcseceteket előállító családi vállalkozás, amely új életre keltette a hazai ecet- és balzsamecetgyártást, és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.

A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.

A Bálint Kert elnevezésű gazdaságban Bálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel Zsámbokon.

A Magyar Konyha Termelői Díjazottak 2013-2019

2013
Sáfrány László – Szilvásvárad, Első Hazai Halfüstölde, füstölt sebes pisztráng
Molnár János – Kozmadombja, faszenes kecskesajt
Kövér Zoltán – Tetétlen, Kövér-tanya, mangalicaszalonna

2014
Szomor Dezső – Apajpuszta, ökogazdaság, szürkemarha-kolbász
Csóll Péter – Maklár, Stühmer csokoládégyár, marcipános szaloncukor
Baumgartner Antal és Zsolt – Alsóújlak, szőkemangalica-tarja

2015
Sándor Tamás sajtkészítő – Bükki Sajt Manufaktúra, érlelt hegyi sajt
Szabó György bükki füvesember – Bükkszentkereszt, gyógytea cukorbetegeknek
Balogh-Nagy Erzsébet juhtenyésztő – Kelemér, Île-de-France bárány

2016
Kovács Gyula – Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése
Vereckei Ágnes – kézműves mustár
Bésán János – Pepo papa tökmagolaja

2017
Szabó Piroska és Harmati László – Szigetszentmiklós, 100 éves Szabó Hengermalom, tönkölydara és teljes kiőrlésű tönkölyliszt
Heit Lóránd – Létavértes, Heit mustár, reszelt natúr torma
Kalla Roland – Sümegprága, pálpusztai sajt

2018
Fekete Zsóka – mangalicatenyésztő
Élő Bolygó – Szentgál, biodinamikus gazdaság
Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek